Сварявам киселото мляко в буркани и правя върховно домашно сирене - който не е опитал, да пробва:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сварявам киселото мляко в буркани и правя върховно домашно сирене - който не е опитал, да пробва:
Сварявам киселото мляко в буркани и правя върховно домашно сирене - който не е опитал, да пробва:
48429
Сварявам киселото мляко в буркани и правя върховно домашно сирене - който не е опитал, да пробва:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Здравейте на всички, днес ще ви разкрия как приготвям прясно и вкусно сирене по много лесен начин. Слагам кисело мляко в буркани , след което слагам бурканите в тенджера с вода и ги кипвам. Опитайте и вие по този начин, знам че ще ви хареса, сиренето е много вкусно. Ето какво ви трябва за лесното и вкусно домашно сирене от кисело мляко :

Домашно сирене от кисело мляко

Продукти: 

  • кисело мляко с по-висок % mm
  • сол
  • по желание може да добавите чесън, млад или стар лук, див лук, риган, зехтин...

Можете да добавите различни подправки към сиренето и да го ароматизирате според вашите предпочитания. собствено желание и вкус.

Приготвяне: 

Вземете голяма и широка тенджера, а на дъното й поставете кухненска, памучна кърпа, сгъната на няколко ката, така че да покрие дъното, след което наредете вътре празните буркани (трябва да има малко разстояние между тях, трябва да не се докосват).

Вземете кисело мляко, което съдържа по-висок процент млечна мазнина от 2,8% или 3,2% (аз използвах 2,8%). Ако не използвате домашно кисело мляко, а закупено в буркан или тетрапак, не забравяйте да го разклатите преди употреба.

кисело мляко

буркани в тенджера

Напълнете бурканите с кисело мляко (оставете 2-3 пръста под капака), след което ги затворете с чисти и сухи капачки, предварително намазани с медицински спирт или стерилизирани във фурната.

Уверете се, че сте ги затворили добре.

буркани с кисело мляко

В тенджерата се налива хладка вода или вода със стайна температура, така че нивото на водата да е над нивото на киселото мляко в бурканите. Това е важно, за да се получи рецептата, т.е. киселото мляко да се свари добре и да се подсири.

сирене в буркани

След това внимателно преместете тенджерата на котлона и варете бурканите на умерена температура. Щом водата заври, т.е. започне да бълбука, намалете температурата и варете бурканите 20 минути.

След изминалото време изключете котлона и оставете бурканите във водата, докато изстинат напълно. 

сирене от кисело мляко в буркан

За следващата процедура ще ви трябва тенджера, цедка, която може да лежи върху тенджерата и чиста стерилна марля (на няколко слоя), която ще поставите в цедката.

Изсипете съдържанието на бурканите, за да се отцеди суроватката през марлята. След това съберете марлята и внимателно, като натискате с ръцете си, изцедете излишната течност.

прецеждане суроватка

Поставете нещо тежко върху сиренето в тензуха и го оставете да престои известно време, около 10 минути, за да се отцеди.

сирене в марля

приготвяне сирене

Докато сиренето се отцежда, нарежете на ситно две скилидки чесън и две стръка пресен лук. Извадете сиренето от марлята и го разделете на две части. В едната част сложете наситнения чесън, а във втората - наситнения пресен лук. Прибавете сол на вкус, може да добавите и подправки по ваш вкус. Добавих див лук и малко риган.

домашно сирене

сирене с подправки

След това разбъркайте сиренето с лъжица, докато съставките се изравнят. Накрая добавете лъжица зехтин и разбъркайте още веднъж. Направете същото и с втората половина, към която сте добавили лук, микс от люти чушки и сол.

Съхранявайте полученото крема сирене в подходящи бурканчета. Може да издържи в хладилник няколко дни. 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft