Ако искате да опитате вкусна домашна погача , мека като памук, аз имам за вас най-лесната рецепта от моята свекърва. Тя ме научи как се прави и до ден днешен я приготвям за всеки по-голям празник.
Свекървина погача
Продукти:
- 1,5 чаши топло мляко (300 мл)
- 50-60 мл олио
- 1 пакетче суха мая (10 г)
- 1 супена лъжица захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 белтък
- 4-4,5 чаши брашно
- 30 г масло
- 1 жълтък за намазване
Приготвяне:
1. Разтворете маята и захарта в дълбока купа с топло мляко, добавете олиото, белтъка и солта, след което всичко се разбърква. Започнете постепенно да добавяте брашното и омесете меко тесто, което не лепне по ръцете.
2. Покрийте и оставете да втаса за 45 минути или колкото е необходимо, за да удвои обема си.
3. Втасалото тесто се премесва леко, оформя се на топка и се разточва на 30 см кора. При нужда се поръсва с малко брашно, за да не лепне.
4. С помощта на обикновена водна чаша изрежете кръгове (приблизително 19 големи и 9 по-малки) за 26 см форма.
5. Намажете дъното и стените на формата с разтопено масло. Подредете големите кръгове около обръча, застъпени един върху друг, за да оформите пръстен. Намажете всяко кръгче с масло.
6. В средата по същия начин наредете по-малките кръгчета.
7. Покрийте погачата и я оставете да втасва 15-20 минути, за да увеличи обема си, докато фурната е загрята на 180 градуса.
8. Отгоре се намазва с жълтък, смесен с 1 супена лъжица мляко (10 мл) и по желание се поръсва със сусам (по желание). Изпечете я до златисто кафяво и го оставете да изстине върху решетка.
Да ви е сладко!