От брашното, солта и водата се замесва средно меко тесто, като за баница.
Разделя се на 16 топки. Всяка топка се поставя върху поръсена с брашно маса. Всички топки се намазват с олио. След известно време, докато работим, отново намазваме с олио, за да не хванат топките коричка.
От всяка топка се разточва кора с големината на тавата. В случая тя е с диаметър 36 см (кората трябва да е малко по-голяма, тъй като при печенето корите леко ще се съберат).
Корите се слагат да се пекат върху скарата на печката. Трябва да са приятно запечени от двете страни. Това идеално става на печка на дърва, но може и на електрическа.
Така запечените кори се завиват в чаршаф. Корите могат да се приготвят и от предишния ден и да стоят така увити в чаршафа.
За плънката:
В малко мазнина се запържва ситно нарязаният праз. Добавя се каймата, хубаво се раздробява с вилица и се пържи, докато промени цвета си. Подправя се на вкус. Накрая се добавя млякото и за кратко се задушава. Оставя се да се поохлади.
След това корите се подреждат в намазана с олио тава по следния начин: поставяме една кора, поръсваме я с врялата вода хубаво по цялата повърхност, след което я поръсваме с олио и накрая - с плънката.
Така процедираме с всички 15 кори, при което върху последната не поставяме плънка, а само вода и олио. 16-тата кора поставяме най-отгоре, за да не загори мазникът.
Разрязваме на парчета по желание.
Така приготвеният мазник се пече в предварително загрята фурна (5 мин. на 200 градуса) за около 45 минути. Времето за печене е по-дълго заради водата, с която сме го напръскали. При добре изпечения мазник корите трябва да се отделят една от друга.
Поръсваме го с вода и задушаваме, преди да поднесем.