Повечето хора предпочитат да пекат ребрата на скара, но аз ги обожавам приготвени на фурна. Само така месото става наистина крехко и буквално се отделя от кокала, когато го докоснеш с вилицата! Споделям с вас моята "фирмена" рецепта за Свински ребра, печени на фурна :
Свински ребра, печени на фурна
Продукти:
- 1 кг свински ребра
Подправки за марината:
- 1 чаена лъжичка едра сол
- 1 чаена лъжичка суха подправка
- 1 равна чаена лъжичка сладък червен пипер на прах
- 1 чаена лъжичка смлян чесън
- 1 чаена лъжичка мед
- 2 чаени лъжички кетчуп
- 1 чаена лъжичка горчица
- 2 супени лъжици олио
Приготвяне:
Надупчете ребрата от едната и от другата страна.
Снимка: YouTube
Намажете месото с маринатата и го натрийте добре, сложете го в плик за печене, а след това в огнеупорен съд. Разрежете леко плика на няколко места, за да може да излиза парата и печете до зачервяване.
Снимка: YouTube
Изсипете чаша вода на дъното на съда. След 1,5 часа разрежете плика и оставете месото да се запече още малко, докато придобие цвят.
Снимка: YouTube
Ако нямате плик за печене, сложете месото в намазнен огнеупорен съд, след което го залейте с чаша вода. Затворете с алуминиево фолио и го набодете на няколко места.
Печете 2-3 часа, като от време на време доливате вода. Пече се на 200-220 градуса или зависи от фурната.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube