Всички знаем, че алкохолът може да бъде най-добрият приятел на една гозба. Не само защото се съчетава отлично с една обилна вечеря, а и защото може да издигне вкусът на дадено ястие до нови висоти.
Свинско печено в бира
Необходими продукти:
1, 5 кг обезкостена свинска рибица
1 с.л. сол, изсушена мащерка, стрит дафинов лист, изсушен риган
3 с.л. олио
2 нарязани големи глави лук
1 счукана скилидка чесън
500 мл тъмна бира
1 с.л. захар
50 г размекнато масло
50 г брашно
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 150 C. Почистете месото от тлъстини и го нарежете на пържоли . В малка купа смесете солта, мащерката, дафиновия лист и ригана.
Втрийте подправките в месото. Поставете месото в плитка купа, покрийте с фолио и охладете 2 часа в хладилника. Загрейте олиото на умерен огън в тежък чугунен тиган.
Запечатайте месото добре от всички страни. Прехвърлете го в огнеупорно глинено гърне. Поставете лука и чесъна в тигана, задушете ги 5 минути, докато се зачервят. Добавете бирата и захарта и кипнете сместа. Залейте с овкусената бира свинското. Оставете го да се пече близо 2 часа на умерена температура (180 градуса), докато соковете му станат бистри при боцване на вилица. Извадете месото от гърнето и го поставете на чиния за сервиране. В малка купа смесете маслото и брашното на гладка каша.
Загрейте соса от гърнето на умерен огън, докато кипне. Като използвате тел за разбиване на яйца, добавете от маслено-брашнената смес, за да сгъстите соса. Оставете го да къкри 3 минути. След като се сгъсти сосът, залейте всяка порция и сервирайте.
Добър апетит!