Порчетта е италиански специалитет , който в своята същност представлява пълнено прасенце . Но понеже е минало доста време от създаването на оригиналната рецепта, днес повечето италиански домакини предпочитат да пълнят не цяло прасе, а тънко парче свинско, което навиват на руло и пекат.
Свинско Порчетта - пълнено свинско руло по италиански
Продукти:
1 (1,5) кг свинска плешка
2 с.л.градински чай
3 с.л.настъргана портокалова кора
2 с.л.семена от копър
2 с.л.розмарин
6 скилидки чесън
2-3 ч.л.сол
3 ч.л.зехтин
1/2 ч.л.смлян черен пипер
Приготвяне:
Месото трябва да се измие под течаща вода, след което да се разрязва по дължина, но не до края, а за да се получи тънко цяло парче, от което след това можете да оформите руло.
На места, където слоят месо е бил по-дебел, трябва да направите коси разрези.
След това трябва да го намажете със зехтин и поръсете със сол.
След това отгоре поръсете с листа от градински чай, розмарин, черен пипер, семена от копър, настърганата портокалова кора и чесъна. Добре е да използвате пресни подправки, ако може да намерите.
Всичко увийте в стегнато руло.
Завържете го със здрав конец и го оставете в хладилник за три часа или най-добре през нощта.
После намажете месото с размекнато масло и поставете в дълбока форма. Първите двадесет минути печете при температура от около 230 градуса.
След това още един час печете на 120 градуса. Последните десет минути печете под фолио.
Става направо мозък!