600 г обезкостено свинско месо от плешка
1 морков
30 г масло
200 г ориз
200 г стерилизирана царевица
1/4 ч. л. семе от копър
1 1/2 ч. л. червен пипер
2 с. л. доматено пюре
5-6 с. л. олио
1 глава червен лук
2-3 чушки от туршия
500 г замразена бамя
1 кубче зеленчуков бульон
Месото се нарязва на малки парчета, червеният лук – наедро.
Олиото се загрява в тенджера и се сипва нарязаното месо, като в началото не се разбърква, за да се запечата.
След това месото се разбърква и при него се сипва нарязаният наедро лук. Похлупва се и се задушава 20 минути на тих огън, под капак.
Задушеното месо се поръсва с червен пипер, добавят се нарязаните надребно чушки и доматеното пюре.
В тенджерата се налива гореща вода, която трябва да бъде до нивото на продуктите.
Накрая се прибавя бамята и се разбърква.
Ястието се подправя със семе от копър, посолява се и къкри още 20 минути.
Морковът се нарязва на кубчета и се запържва в тенджера с предварително загрятото масло.
След 1-2 минути се прибавя царевицата, разбърква се и се сипва оризът. Запържва се за кратко, наливат се 600 мл гореща вода, стрива се кубчето бульон и се вари до готовност.
Оризът се поднася като гарнитура към свинското с бамя. По желание порцията може да се поръси с нарязан наситно магданоз.