2 зелени ябълки
15 зрели смокини
450 гр. свинско филе
1 с. л. олио
1 с. л. чесън на прах
1 1/2 ч. л. мащерка
1 ч. л. сол
1 ч. л. черен пипер
2 ч. л. олио
1/2 чаша бяло вино
3 с. л. мед
магданоз или прясна мащерка за гарниране
Ябълките се обелват и се отстраняват семките. Всяка се нарязва на 16 парчета. Смокините се разполовяват. В купа се смесват 1 супена лъжица от олиото, чесъна на прах, мащерката, солта и черния пипер. Филето, разделено на четири приблизително еднакви пържоли, се натрива със сместа с подправките.
В грил или обикновен тигат се загрява олио, добавя се свинското и се готви по 2 минути от всяка страна. Температурата се намалява и се оставя още 3 - 4 минути. Свинското се отстранява от огъня и се запазва топло.
Ябълките, смокините и виното се сипват в тиган. Сместа се вари докато течността се изпари - около 8 минути. Добавя се меда и се разбърква докато ябълките и смокините се покрият с него.
Свинското се поставя в чинии за сервиране и се полива със смокиновата смес. Гарнира се с пресен магданоз.