Днешното ни ястие се предлага в многобройните ресторанти в Солун, Кавала и други крайбрежни гръцки градове. Бързо, удовлетворяващо, вкусно и безумно ароматно!
Гръцките готвачи не щадят ароматни билки : можете да усетите спиращия дъха аромат на мащерка на няколко метра. Ако това е твърде много за вас, сложете по-малко или направете букет от мащерка, риган и розмарин, както желаете. Смелете карамфила и черните чушки непосредствено преди готвене за допълнителен вкус. Апетитът вече бушува!
В идеалния случай е необходим чугунен тиган. Ако не, използвайте керамични или друг, но с дебели стени.
Съставки
Свинско 600 g
Лук 2 бр.
дафинов лист 2 бр.
Сухо бяло вино 100 мл
Картофи 700 g
Зехтин 3 супени лъжици
мащерка 2,5 с.л
Магданоз 1 пакет
карамфил 2 щипки
Черен пипер (смлян) вкус
подготовка
Обелете картофите, нарежете на кубчета, гответе до половината сварени в подсолена вода, след това прецедете.
Нарежете лукът на едри кубчета, леко запържете в зехтина. Добавете нарязаното на малки парченца месо. Поръсете го със смлян карамфил, черен пипер, сол и разбъркайте добре. Гответе на среден огън за 5-7 минути.
Залейте с вино, добавете дафинови листа, гответе още 5 минути.
Добавете картофите, разбъркайте внимателно, поръсете с мащерка и нарязан пресен магданоз. Гответе още 2 минути, след което сервирайте веднага.