1 кг. свинско филе
конфитюр от къпини или друг горски плод - 1 буркан
червени картофи - 3-4 средноголеми
Освен това:
смлян черен пипер - 4 с.л.
сол - 1 с.л.
спрей (мазнина) за печене
За картофите:
зехтин - ¼ чаша
сол, пипер, мащерка, червен пипер – по 1 ч.л.
Приготвяне на месото:
Покрийте тавичката за печене с фолио и намазнете със спрей или малко олио. Загрейте фурната на 200 градуса.
Изсипете пипера върху плоска чиния и размесете със солта. Втрийте конфитюра добре върху филето, така че да го покриете изцяло, след това го оваляйте в сместа с подправките, преди да го прехвърлите върху тавичката с фолиото. Печете около 35-40 минути, докато добие приятна коричка и е добре изпечено отвътре. Оставете филето да почине 5-10 минути, преди да го разрежете за сервиране.
За картофите:
Почистете и нарежете на кубчета картофите. Прехвърлете ги върху покрит с фолио съд за печене. Поръсете зехтина върху картофките и ги разбъркайте. Подправете със сол, пипер, мащерка и червен пипер. Печете ги едновременно с филето, докато станат готови. За хрупкава коричка – след като филето е извадено от фурната, сменете режима на фурната на „грил” (ако не разполагате с такава функция, може просто да ги допечете на горен реотан) и запечете картофите още 5 минути.