За празничната трапеза обикновено предпочитаме познатите ни свинско, телешко и пилешко. Но един вид месо остава пренебрегнато от нас, българите.
Патешки бутчета с кисело зеле
Продукти:
4 патешки бутчета
1600 гр.кисело зеле
200 гр.сурово-пушен колбас
100 гр.сланина или бекон
400 мл ябълков сок
200 мл зелев сок
500 гр.лук шалот
2 скилидки чесън
2 дафинови листа
5 зърна хвойна
1 ч.л.зърна черен пипер
1 ч.л.пушен червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете патешките бутчета от излишната мазнина, оголете капачетата им от кожата. Запечете ги в сух тиган от страната на кожата до златисто. Обърнете ги и ги запечете и от другата страна за кратко. Овкусете ги със сол.
Обелете лука и го нарежете на две по дължина, накълцайте чесъна. Запържете ги в малко мазнина (най-вкусно става в свинска мас). Добавете половината от сланината, нарязана на кубчета, и нарязания на шайби колбас.
Когато лукът започне да се карамелизира, овкусете с черния пипер, дафиновите листа и леко счуканата хвойна. Прибавете нарязаното зеле, пушения червен пипер и го запържете.
Когато поомекне, поставете патешките бутчета върху зелето в съда. Налейте зелевия сок и ябълковия сок.
Покрийте с останалата нарязана на ленти сланина, кисело зеле и похлупете. Гответе около 2 часа на 160 градуса, с вентилатор, като фурната не се загрява предварително, ако съдът е керамичен.
Да ви е сладко!