В сезона на гроздобера непременно си пригответе сладко от грозде.
Неустоимо вкусно става домашното сладко от грозде. На пазара в момента се предлага бяло и черно грозде без семки.
Необходими продукти за домашно сладко от грозде:
1 кг. грозде без семки, 800 гр. качествена захар, 150 мл. вода, 1 чаена лъжичка лимонена киселина.
Приготвяне: измийте гроздето и оберете само зрънцата. Като казвам 1 кг. грозде имам предвид изчистено- само зърната.
Пригответе сироп от захарта и водата. Щом заври засечете 5 минути и изсипете гроздето в сиропа. Намалете температурата на котлона и варете 30 минути. Изключете котлона и оставете гроздето да престои 1 нощ в захарният сироп. На следващия ден варете до желаната от вас гъстота. Моето го оставям с гъстотата на пресен мед. Сложете лимонената киселина щом сладкото се е сгъстило достатъчно и продължете варенето още една минута.
Ако желаете в края на варенето може да добавите някакъв аромат: ванилия, индрише… Аз не слагам, защото гроздето от което направих сладкото е достатъчно ароматно.
Насипвате сладкото веднага в предварително затоплени сухи бурканчета. Затваряте и обръщате с капачката надолу. Оставяте така докато бурканчетата напълно се охладят.