Картофите от Айдахо са измислени в едноименния щат на САЩ. Първоначално картофите са се пекли изцяло във фолио, но с течение на времето ястието е доведено до съвършенство. Такива картофи се ядат като бърза храна, мезе за бира или просто гарнитура .
За приготвянето на "Айдахо" е по-добре да изберете по- твърди сортове картофи . Готовото ястие се оказва умерено пикантно (въпреки че можете да добавите подправка по ваш вкус), нежно отвътре и отвън, покрито с хрупкава коричка.
Съставките
картофи 500 g
сол 0,5 ч.л.
червен пипер 3 ч.л.
чесън 4 скилидки
къри 1 ч.л.
куркума 0,5 ч.л.
копър 1 ч.л.
горчица 1 ч.л.
Зехтин 50 мл
вода 1 литър
подготовка
Измийте картофите много внимателно с четка - тя се приготвят с кожата. Нарежете всеки на 4-8 части в зависимост от размера.
Сварете във вода, сол и кипнете за 2-3 минути. Комбинирайте подправките със сол. Обелете чесъна и нарежете на ситно. Смесете добре с подправките, зехтина и горчицата.
Изцедете картофите, залейте ги с марината, разбъркайте добре и ги оставете да се накиснат. Междувременно предварително загрейте фурната до 200 градуса. Поставете маринованите картофки с обелките надолу и печете 20-30 минути
Нищо не задоволява глада като картофите. Особено тези хрупкави, златисти, подправени картофени изкушения. Страхотни са с кетчуп, заквасена сметана, всякакъв друг сос или самостоятелно. За да е още по-вкусно, можете да поръсите печени картофи с настърган кашкавал няколко минути, преди да извадите ястието от фурната.