С много търпение и малко умение ще сътворите най-хубавите сарми с лапад и тогава всички ще говорят само за тях
Необходими продукти
лапад - 3 връзки /30 - 40 листа/
моркови - 1 бр.
пресен лук - 2 връзки
ориз - 1 ч.ч.
челядинки или други гъби - 150 г пресни
олио - 50 мл
сол
черен пипер
червен пипер - 1 ч.л.
джоджен - пресен
магданоз - пресен
мащерка
мента
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистете 2 връзки от лападовите листа като премахнете с остър нож внимателно дебелата жила в средата на листото.
Наредете почистените и добре измити листа в дълбок съд и ги залейте с вряща вода.
Останалата връзка листа нарежете на ситно.
Нарежете също пресния лук, а моркова настържете на едро ренде.
Загрейте половината от олиото и задушете в него първо лука и морковите.
Щом лукът омекне, прибавете гъбите и нарязаните листа лапад.
След като и те се запържат, прибавете ориза, предварително измит и отцеден.
Запържете и него за няколко минути, докато стане прозрачен и налейте 2 чаши гореща вода.
Прибавете всички подправки и сол на вкус и оставете плънката за сармите на котлона, докато оризът обсорбира течността.
Изчакайте няколко минути плънката да се охлади, след което оформете сармите.
Намажете тава с малко олио и наредете в нея сармите с лапад.
Залейте постните сарми с още 1 чаша гореща вода и добавете на струйка останалото олио.
Поставете тавата в добре загрята фурна на 250 °C и печете около 40 минути, докато водата се изпари и сармичките се запекат. /ако ви е силна фурната покрийте тавата с алуминиево фолио/