Люспите от лук често биват изхвърляни като ненужни отпадъци. Но знаете ли, че този на пръв поглед обикновен „боклук“ всъщност е истинско съкровище, пълно с ползи за домакинството, здравето и красотата? Ето 10 начина, по които можете да използвате люспите от лук , за да спестите време, усилия и пари.
Люспите от лук могат да бъдат смлени на прах с помощта на кафемелачка.
Отвара от люспи от лук е чудесна за изплакване на косата. Тя придава блясък, подсилва корените и стимулира растежа. Просто сварете люспите, оставете отварата да изстине и я използвайте след измиване. Внимание: блондинките може да получат лек златист оттенък.
Грижа за кожата с люспи от лук
Същата отвара може да се използва за тонизиране на лицето. Тя помага за намаляване на бръчките, изравнява тена и успокоява възпаленията. Накиснете памучен тампон в отварата и нежно почистете лицето.
Чай от люспи от лук има детоксикиращи свойства и подпомага имунната система. Залейте щипка люспи с вряла вода, оставете да се запари и се насладете на натуралния вкус.
Люспите от лук придават апетитен цвят и аромат на месото. Варете ги с вода, премахнете люспите и използвайте течността като марината. Тя е идеална за свински ребра, пилешко или дори за варене на сланина.
Смлените люспи могат да се смесват с вазелин за създаване на л ечебен мехлем. Той е полезен при мазоли, гъбични инфекции или за омекотяване на загрубяла кожа.
Боядисване на великденски яйца
Люспите от лук са класически и напълно натурален начин за боядисване на яйца. Те придават красиви златисти и кехлибарени нюанси, без да използвате изкуствени бои.
Люспите от лук са чудесен тор за стайни растения. Накиснете ги във вода за 24 часа и използвайте течността за поливане. Това ще обогати почвата с хранителни вещества.
При готвене на елда или ориз, добавете няколко люспи от лук. Те ще придадат наситен цвят и лек орехов аромат на ястието.
Добавете смлени люспи от лук към тестото за хляб. Те ще придадат леко пикантен вкус и уникален аромат, който ще направи домашния хляб неустоим.
Заключение:
Люспите от лук са изключително универсални и полезни . Те могат да заменят козметични продукти, да обогатят вкуса на ястията и да подхранят растенията ви. Вместо да ги изхвърляте, опитайте някой от тези методи и открийте нови начини да се възползвате от тях. Кой от тези съвети бихте изпробвали първо?