картофи 8 бр.
чесън 4 скилидки
масло 30 грама
Зехтин 40 ml
розмарин 2 ч.л.
Морска сол на вкус
Ако ми бяха казали преди няколко седмици, че едно ястие от картофи може да ме изненада, но и да ме завладее, със сигурност нямаше да повярвам. Този достъпен зеленчук е в кухнята на всяка домакиня във всички възможни форми: пържени, варени и задушени, печени, с коричка и като пълнеж за пайове, палачинки, любима съставка за салати и супи. Но не сте ги опитвали по този начин. Резултатът доказа колко малко знам за ястията от този зеленчук.
Картофите по португалски с розмарин и зехтин са толкова вкусна храна, че една порция няма да ви бъде достатъчна. В ресторантите в Португалия се сервират с месо или риба, както и с екзотични меса от сепия или октопод. Но, за да бъда честен, това ястие самостоятелно е най- вкусно
Подготовка
Вземете 8 картофа и измийте добре. Сварете ги, а след това ги оставете настрана и изчакайте, докато се охладят.
Сега всеки картоф трябва да бъде натиснат с лъжицата отгоре. Картофите трябва да изглеждат като снимката без да се разпадат.
Изберете формата, в която ще ги печете. Налейте зехтин в нея. Нарежете скилидките чесън. Те трябва да бъдат равномерно разпределени на дъното.
Наредете плътно картофите в съда- трябва да са прилепнали плътно един до друг. Поръсете ги с розмарин и едра морска сол.
Нарежете маслото на кубчета. Поставете 1-2 кубчета за всеки картоф. Отгоре можете да излеете малко количество зехтин (по желание).
Задайте температурата на фурната на 180-200 ° С. Изпратете картофите вътре, докато станат кафяви със златиста коричка
Според оригиналната рецепта е по-добре да се използват млади картофи. Но можете да сготвите тези, който са ви на разположение. Ако вкъщи имате пресни зеленчуци или пържени гъби , то заедно с картофите по португалски ще имате перфектната вечеря. Разкажете за тази идея на вашите приятели!