Всички знаем, че традицията повелява на Бъдни вечер хлябът да е постен. И докато голяма част от домакините използват за замесването мая, то традиционалистите предпочитат да приготвят питката за Бъдни вечер със сода или бакпулвер.
Копринена постна питка без мая
Продукти:
- 3¼ чаша универсално брашно (390 грама)
- 1 супена лъжица бакпулвер
- 1 чаена лъжичка сол
- 1½ чаша постно мляко (овесено, бадемово или друго ядково)
* Уверете се, че вашият бакпулвер все още е активен! За да го тествате, добавете една чаена лъжичка бакпулвер в купа, след което я залейте с ½ чаша много гореща вода. Ако шупне силно, бакпулверът е готов! Ако не, отворете ново пакетче!
Приготвяне:
Най-добрата част от този хляб е колко лесно се прави! Без мая няма нужда да оставяте хляба да втаса и е необходимо много малко месене.
Загрейте фурната до 200°С. Постелете тава с хартия за печене.
В голяма купа смесете заедно брашното, бакпулвера и солта.
Разбъркайте вътре веган млякото. Именно то придава на тестото онази богата текстура и нежност, която водата не може да постигне.
Месете тестото за минута-две, докато се оформи плътна топка. Ако тестото е лепкаво, добавете още малко брашно. Ако е много сухо, добавете още малко мляко.
Поставете топката тесто в центъра на тавата за печене.
Натиснете го надолу, така че да образува диск с дебелина около 5-7 см.
Направете разрез върху тестото под формата на "X". Печете 30 до 40 минути или докато покафенее отгоре. След като остават около 5 до 10 минути, можете да намажете малко веганско масло отгоре за приятен златистокафяв цвят.
Оставете хляба да се охлади поне 10 минути, преди да го нарежете.