Тези кифлички-фенерчета обикновено са атракцията на всеки наш семеен празник. Ако ви се струват сложни за приготвяне, ще трябва да помислите пак, защото всъщност се правят доста лесно и са супер ефектни.
Кифлички фенерчета
Продукти:
- 1 яйце
- 100 гр. олио
- 1 суха мая
- 200 мл прясно мляко
- 20 гр. захар
- 10 гр. сол
- около 400 гр. брашно тип 400
И още:
- 1 яйце за намазване
- семки по желание за поръсване
- кашкавал или сирене за пълнеж
Приготвяне:
В хладкото мляко добавете маята и захарта, разбъркайте, покрийте със салфетка и оставете на топло да се активира.
След това в по-дълбока купа се добавят втасалата мая, олиото, яйцето, солта и с постепенно добавяне на брашното се замесва хубаво гладко тесто. Оставете да почине малко, след което го разделете на 15 равни части. Приблизително една топка тежи около 50-60 гр.
Разточете всяка топка, изрежете ленти отдолу, покрийте с крема сирене или плънка по избор, след което завийте като руло и след това - на охлювче.
Готовите "охлювчета" се слагат във формички за мъфини, предварително намазани с масло или маргарин.
Оставете ги да втасат, след което ги намажете с разбито яйце. Поръсете със семена и ги изпечете в загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути.
Да ви е сладко!