Обикновено, когато чуя фразата „ сладко руло “, веднага си представям бисквитен десерт с мазен маслен крем. А и приготвянето на този десерт у дома крие някои рискове. Необходимо е тестото да е пухкаво и ефирно, а това успява случва много рядко, особено ако си начинаещ в кухнята. Случайно видях в блога на един креативен готвач интересна идея за приготвяне на палачинково руло .
Много ми хареса рецептата заради нейната простота, липсата на твърде много мазнина и приятната текстура на крайния продукт. Като се придържате към лесната технология, можете да създадете чудесно лакомство за себе си и приятелите си. Ето и на вас рецептата за вкусното и красиво палачинково руло :
Как се прави палачинково руло
Продукти:
450 мл прясно мляко
1 яйце
1 жълтък
25 гр.
45 гр. царевично нишесте
1 ч.ч. слънчогледово олио
1 с.л. какао на прах
щипка сол
захар на вкус
ванилия на вкус
Приготвяне:
Първо, нека приготвим тестото за палачинките. Взимаме мляко (150 ml), яйце, оризово брашно, 25 g нишесте, растително масло, какао, захар и сол. Комбинираме всички тези съставки заедно и разбиваме с бъркалка или миксер, докато всички бучки се разтворят напълно. Тук е моментът да отбележим, че какаото може да сложите както в тестото за палачинките, така и в крема - въпросът е двете да са контрастни на цвят, за да се получи красивият ефект от снимките. Ако прибавяте какаото към палачинковото тесто, извадете съответното количество брашно или сложете наполовина оризово брашно, наполовина какао.
Сега тестото с течна консистенция трябва да се изпържи. С черпак изсипете част от него в тигана и запържете от едната страна за около 40 секунди, а след това още толкова от другата.
Нашето палачинково руло ще е с домашен крем. Нека започнем да го приготвяме. Комбинираме всички съставки заедно по същия принцип, както при тестото. Взимаме мляко (300 ml), отделяме жълтъка от белтъка и го разбиваме с мляко, изсипваме 20 g нишесте в тази смес, а след това ванилия, какао и захар. Разбъркайте добре до хомогенна консистенция. Слагаме течния крем на среден котлон да стегне. Сместа трябва да се разбърква непрекъснато, за да не се образуват бучки. Варете, докато започнат да се образуват мехурчета. След това варете още 3 минути и отстранете от огъня. Дайте време на крема да се охлади, като не забравяте да го покриете с фолио в контакт, за да не хване коричка. Кремът от снимката е бял, защото сложихме какаото в палачинките.
Когато съставките на нашия десерт са напълно охладени, идва време да ги съберем. Разстелете палачинките върху равна повърхност, като ги застъпвате леко (трябва да се получи нещо като голям блат).
Намажете отгоре с приготвения крем, след което внимателно хванете единия край и навивайте към другия, докато се получи руло. Най-добре да правите това върху лист фолио, с което след това да увиете стегнато рулото.
Увийте рулото плътно в стреч фолио и го приберете в хладилника за половин час.
Така десертът ще стегне добре, за да може лесно да се нарязва на парчета.
Ето колко лесно се приготвя вкусно и оригинално лакомство.
По желание може да украсите рулото с шоколад отгоре, но и така е страшно вкусно!
Да ви е сладко!