Знаем, че яйцата са един от най-важните елементи в една рецепта. След като става дума за печене на сладкиши, то яйцата са спойката, която придава структура, влажност, цвят, даже вкус на рецептата.
Знаем още от бабите си колко е важно да използваме яйцата в печенето по правилния начин.
Да сложим по-малко или твърде много яйца обаче, може да се окаже проблем, тъй като може да повреди структурата на печивото ни (в зависимост от вида му, разбира се).
Случвало ни се е да се озовем без яйца или пък да имаме само 1 яйце, в този момент си спомняме, че баба слагаше изрично 3 бр яйца в блатовете... За да не се чудим повече над въпроса "какво ще стане, ако сложа само 1 яйце или пък въобще да не слагам яйца в блата?", вижте следната снимка.
Самър Стоун, сътрудник-блогър, представя един нагледен експеримент, доказващ важността на точната бройка яйца.
На снимката виждате 5 еднакви блата, направени съответно без яйца, с 1, с 2 , с 3 и с 4 броя яйца.
Ето какво показват и резултатите:
1. Блат без яйца е нисък, прекалено гъст и се разпада при рязане.
2. Блат с 1 яйце е не толкова гъст и успява да се отреже добро парче.
3. Блат с 2 яйца е по-висок в сравнение с другите два, има здрава структура и се режат красиви парчета.
4. Блат с 3 яйца е още по-бухнал, по-ярък и вече има пухкава структура.
5. Блат с 4 яйца е отново нисък, прекалено стегнат откъм структура, дори жилав.
Какво доказва експеримента?
Трябва добре да знаем за коя рецепта можем да слагаме повече яйца, без да се притесняваме. Явно в блатовете не бива да се слагат повече от 3 яйца, тъй като това идва прекалено. Виждате че без яйца и с твърде много яйца крайният резултат е един и същ (далеч от задоволителен).