Един от най-достъпните и същевременно безвредни начини за боядисване на великденски яйца е този с естествени багрила. Има различни храни на ваше разположение, които ще придадат на яйцата специални нюанси.
Процедурата за естествено боядисване на яйца е еднаква за всички храни:
В тенджера смесете един литър вода с две супени лъжици алкохолен оцет.
А ето и какви продукти да използвате за различните цветове яйца:
Жълти великденски яйца
Добавете 3 супени лъжици куркума във водата и покрийте ръцете си с ръкавици, за да не остави жълтата подправка ярки петна по ръцете ви.
Розови великденски яйца
Във водата се добавят 500 грама прясно цвекло. Не се притеснявайте, ако първоначално яйцата изглеждат тъмнокафяви. След като изсъхнат, ще получите мек розов цвят.
Оранжеви великденски яйца
Добавете четири чаши люспи от жълт лук в тенджерата, за да придадете на великденските яйца оранжев цвят.
Зелени великденски яйца
Оцветете водата в зелено с 500 грама листа спанак. Можете да го смесите с други зелени листни зеленчуци като манголд, коприва и магданоз.
Лилави великденски яйца
За тях ще ви трябват четири чаши лилави люспи от лук (червен лук).
Синьо-сиви великденски яйца
Намачкайте 500 грама боровинки и ги сварете във вода с добавка на оцет. Резултатът ще бъде интересни великденски яйца със специален синьо-сив нюанс.
Сини великденски яйца
Във врящата вода се слагат 500 г нарязано червено зеле. Накисването на яйцата в тази вода ще придаде на вашите великденски яйца мек син цвят. Ако искате да подсилите цвета, оставете яйцата да се накиснат за една нощ в хладилника.