На 18 март официално започна Великденският пост, който, както знаем, изисква въздържание от всякакви животински продукти. Предлагаме ви седем вкусни постни рецепти за всеки ден от седмицата плюс бонус-рецепта за постна гозба , с която ще си оближете пръстите! Да започваме:
I Пълнени чушки с ориз
Въпреки че е постно, това ястие е много вкусно. Може да бъде предястие, гарнитура, но и основно ястие по време на пости.
Необходими продукти:
- 500 г чушки
- 500 г ориз
- 2 моркова
- 2 домата
- 3 скилидки чесън
- магданоз
- сол
- черен пипер
Начин на действие:
Чушките се измиват и се отстраняват дръжките и семките. След това ги сложете в гореща вода и ги оставете да поврят малко. Веднага ги отстранете от котлона и ги прецедете, след което ги оставете да изстинат. Сложете ориза и ситно или настърган морков във вода, след което варете, докато оризът омекне.
Ако не спазвате най-строгия пост (и без олио), може първо да запържите моркова в мазнина, след което към него да добавите измития ориз. Оставете сварения ориз да се охлади, след което добавете нарязани домати, ситно нарязан чесън, наситнен магданоз, сол и черен пипер на вкус. Смесете добре.
Напълнете всяка чушка с оризовата смес. Подредете пълнените чушки в огнеупорен съд, залейте до половината с вода и покрийте с алуминиево фолио или капак. Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 20 минути.
II Печени зеленчуци на фурна
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 1 връзка моркови
- 1 глава целина
- 1 глава алабаш
- 2 тиквички
- сол - обикновена и леко едра
- морска сол
- черен пипер
- магданоз
- подправки по желание
- олио
Начин на действие:
Измийте и почистете добре всички зеленчуци, след което ги нарежете на кубчета (с изключение на моркова, който може да нарежете на колелца). Дръжте измитите зеленчуци във вода, докато ги нарежете. Когато нарежете зеленчуците, ги посолете, поръсете с черен пипер, добавете пресен или сух магданоз, а по желание добавете смесени сушени зеленчуци (вегета).
Полейте всичко с олио и разбъркайте добре. В тавата се слага хартия за печене и се намазва с малко олио, за да не залепнат зеленчуците за хартията. Подреждат се зеленчуците, заливат се с останалото в купата олио, което се е отцедило и се пекат на 200 градуса, докато омекнат и хване коричка.
Преди края включете на 250 градуса и включете вентилатора, за да хване ястието коричка и да се изпари течността. Извадете с решетъчна лъжица, сервирайте с освежаваща гарнитура и се насладете. Това ястие може да бъде и отлична гарнитура към печена или пържена риба.
III Печен праз:
Приготвя се много лесно: празът се почиства и измива. След това, без да се режат, лентите се нареждат една до друга.
Отгоре се поръсва със сол, нарязан магданоз, налива се олио и вода, за да не загори. Ястието се запича до омекване на праза, след което се добавя един обелен и настърган домат, задушава се още малко и ястието е готово. Може да го приготвите на котлона в по-голяма тенджера, или в тава във фурната. Можете да приготвите това ястие и само с вода вода, почти няма разлика.
IV Картофи на фурна по манастирски
Вкусно и бързо ястие, може да се приготви както за обяд, така и за вечеря. Може да бъде и гарнитура към основното ястие, особено ако на масата има печена или пържена риба.
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 200 мл зехтин
- 2 изцедени лимона
- 6 скилидки чесън (всяка скилидка на три части)
- 4-5 листа дафинов лист, нарязан на ситно
- риган
- сол
- черен пипер
Начин на действие:
Загрейте фурната на 250 градуса. Измийте картофа, обелете го и го нарежете.
Подредете го в гювеч – парчетата не трябва да са едно върху друго, а да са добре разпределени. Сложете малко повече от една чаша вода на огъня да заври, след това разтворете в нея сол и я изсипете върху картофите. Полейте зехтина, добавете чесъна, дафиновия лист, ригана и черния пипер.
Слагат се във фурната да се запекат, а когато водата се изпари и остане само олиото, намалете на 200 градуса, след което печете около 50 минути. Преди края на печенето картофите се заливат с лимонов сок, след което се връщат още малко във фурната.
V БЯЛ БОБ (на водна основа)
Необходими продукти:
- 500 г бял боб
- 250 г лук (може и праз)
- 1 морков
- 1 суха чушка
- 2 супени лъжици брашно (може и царевично)
- сол, червен пипер
Начин на действие:
Вечерта накиснете боба във вода за една нощ. На следващия ден се прецежда, налива се друга вода и се слага на огън да заври.
Прецедете отново и налейте вода, колкото да покрие. Добавете наситнения лук, моркова, сухата чушка и варете докато бобът омекне добре. Размийте брашното с малко вода, добавете малко червен пипер, след това всичко това добавете към врящия боб, след това посолете на вкус и свалете съда от котлона, за да не загори.
VI ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С ЖИТО
Необходими продукти:
- 8 чушки
- 200 г печурки
- 500 г пшеница (сварена и смляна, може и булгур)
- 3 скилидки чесън
- 100 г домати
- 300 г праз лук
- ½ чаена лъжичка червен пипер на прах
- босилек
Начин на действие:
Празът и гъбите се нарязват на ситно, а доматите се нарязват на кубчета (или с доматено пюре).
Задушете чесъна в малко вода с червения пипер, след което добавете предварително свареното и смляно жито. Добавете подправки на вкус, малко босилек, след което с готовата смес напълнете измитите и почистени от семките и дръжките чушки. Подредете ги в тава за печене, покрийте с фолио и печете 30 минути на 180 градуса.
VII Постен патладжан по струмски
Да си припомним една стара постна рецепта, вкусна и незаменима за постните дни.
Необходими съставки:
- патладжани, чесън, лук, магданоз, домати, сол, черен пипер, подправки на вкус, олио.
Начин на приготвяне:
Патладжанът се запържва от всички страни, разрязва се от четирите страни, посолява се и се пълни с почистени скилидки чесън и наситнени листенца магданоз. В тигана, в който са се пържили патладжана, се запържват едро нарязан лук и един червен домат, също нарязан на едро.
Посолява се, поръсва се с черен пипер и когато омекне се прехвърля в тава, където ще се пече. Върху лука и доматите се нареждат патладжаните, заливат се с малко вода и се захлупват и се запичат. Когато патладжанът омекне, махнете капака или фолиото и запечете още 10-15 минути.
VIII БОНУС РЕЦЕПТА: ЛЮБИМОТО МИ ПОСТНО ЯСТИЕ!
Необходими продукти:
- Картофи по желание
- лук
- гъби в буркан, печурки
- магданоз
- подправки - вегета, чубрица
Начин на действие:
Сварете обелените картофи в подсолена вода. Междувременно:
Нарежете на ситно две средно големи глави лук. Запържете го в по-дълбок тиган с олио. След това добавяме гъбите (от тези, които са в буркан). Задушаваме заедно с лука около петнадесет минути, като от време на време доливаме по малко бира или бяло вино, ако е необходимо.
Сварените картофи се нарязват на парчета и се добавят в тигана с лука и гъбите и се бъркат до 5 минути. Добавяме лъжица червен пипер. Накрая добавяме подправките, солта, вегетата, чубрицата и най-накрая магданоза и наситнения чесън. Обядът е готов и наистина е много вкусен.