Има ли по-вкусни от бабините гозби? Да, може да не са завъртени или пък да не изглеждат като гурме-специалитетите в ресторанта, но вкусът им се помни цял живот. Точно такава бабина яхнийка с кюфтета сме ви приготвили днес.
Селска манджичка с кюфтенца
Продукти:
250 гр. кайма
1 стрък праз
2 моркова
1 глава лук
2-3 с.л. ориз
1 яйце
чубрица
черен пипер
1 ч.л. пушен червен пипер
сол
пресен магданоз
1-2 с.л. брашно
3-4 с.л. олио
Приготвяне:
Измийте добре праза и нарежете на ситно. Обелете морковите и ги настържете на едро ренде. Обелете и нарежете лука.
Объркайте каймата с яйцето, ориза и подправки на вкус - чубрица, черен пипер и малко от нарязания лук (1-2 с.л.).
В тенджерка с олио и малко вода задушете праза, морковите и лука. Като останат на мазнина, прибавете пушен червен пипер, сол и брашно (1-2 с.л.). Разбъркайте и налейте вода (1 л).
Поставете на котлона и оставете манджичката да заври, след което оставете да поври 5 минути и прибавете кюфтенцата, оформени от каймата.
Варете на тих огън, докато се сварят кюфтенцата и сосът се сгъсти. Преди да свалите ястието от котлона, поръсете с нарязан ситно пресен магданоз.