Няма по-вкусно нещо от домашната баница - особено ако сам си си приготвил тестото и си разточил корите, а ако имаш и домашно сирене, гаранцията за неповторим вкус е в кърпа вързана! Днес ще ви покажа как приготвят баничките в моето село - в началото ме беше страх да опитам, месенето и точенето ми се струваха умения, равни на еквилибристика. Но ето че вече пета година само така приготвям домашната баница със сирене и всички у дома примират от удоволствие, когато усетят миризмата в кухнята.
Давам ви подробната рецепта със снимки (е, добавила съм това-онова от мен през годините) и се надявам и на вас да харесат нашите Селски банички със сирене :
Селски банички със сирене
За тестото:
- 800 г брашно, предварително пресято
- 300 мл топло прясно мляко
- 100 г кисело мляко
- 1 яйце + 1 белтък
- 50 мл олио
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица оцет
- 1 чаена лъжичка сол
- 7 г суха мая
За плънката:
- 250 г фино сирене
- 50 г разтопено масло
За намазване:
- 1 жълтък
- 1 супена лъжица прясно мляко
Приготвяне:
Разтворете захарта и сухата мая в млякото и оставете за 10 минути, за да се активира маята.
Изсипете солта в брашното и направете кладенче в средата.
Оформете тестото на топка. Намажете голяма купа с малко масло и поставете тестото в купата. Намажете тестото с малко олио. Покрийте купата и оставете тестото да втаса на топло място за 1 час.
След това леко ги омесете и разделете на 9 топки. Вземете една топка, разделете я на 2 по-малки топки. Разточете двете топки на тънки кори и едната намажете с масло, поръсете със сирене и отгоре покрийте с втората кора.
Снимка: YouTube
Разточете още малко с точилка, за да "залепите" двете кори, след което отново намажете с масло и поръсете със сирене.
Навийте на руло, прищипете краищата, за да затворите и леко навийте с ръце, като дърпате настрани, за да направите голямо тънко руло. Прегънете го три пъти като охлюв, за да оформите баницата.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Подредете баничките в тава, застлана с хартия за печене. Покрийте ги и ги оставете да втасат за 30 минути. След това ги намажете с жълтък и ги поръсете с галета, грис или нещо по ваш вкус.
Печете ги в загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!