В дълбок съд се смесват брашното, солта, маята, захарта и олиото, и с хладка вода се замесва меко тесто. Тестото се разделя на 4 части и всяка част се разточва на малка коричка, която се поставя върху намазнен плот. Така се прави с всички 4 топки. Корите се поръсват с олио и тестото се оставя да почине (т.е. да стане меко и по-лесно за теглене).
Една малка хитрина: когато се замесва тестото, се добавя чаена лъжичка алкохолен оцет, за да не се къса при дърпането.
След 15 минути се взема една кора и се разтяга, доколкото позволява тестото (колкото по-тънка, толкова по-хубаво). Разтеглената кора се пръска с масло, върху нея се поставя сирене (или друга плънка по желание) и се сгъва като плик. Отделя се настрана.
Същата процедура се прави и с втората кора. Когато е разтеглена, се поръсва с масло и сирене, и върху нея в средата се поставя пликът от първата кора, а върху нея се завива втората.
Процедурата е същата и с останалите 2 кори. Готовият голям плик се поставя в намазнена тавичка и се пръска с масло. Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса 30-тина минути.
Селски бюрек
11 Октомври 2014
137326
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари