Имате зеле в хладилника и не знаете какво да направите с него? Писнало ви е от супи и салати? Опитайте се да приготвите този прекрасен селски пай със зеле, картофи и бекон !
Вкусен, пикантен домашно приготвен картофен пай с бекон и зеле - няма човек, който да откаже парченце, сигурни сме! Ако пък искате да го направите напълно зеленчуков, просто не слагайте бекона. Красив на вид, с хрупкава коричка и много нежен пълнеж - чудесна идея за вкусна и здравословна вечеря!
Леко запърженото пикантно зеле ще придаде специален вкус, а в комбинация с тънко нарязани картофи това е просто райско удоволствие! Ето и рецептата:
Селски картофен пай с бекон
Продукти:
1 средно голяма зелка
1 пак.
2 картофа
50 гр. бекон
1-2 скилидки чесън
зехтин, сол
лют червен пипер
Приготвяне:
1. Изчистете зелето от загнилите и наранени листа и нарежете на ивици.
2. Запържете нарязания на парченца чесън със зехтин и лютия пипер. Добавете зелето и оставете да се задуши и омекне.
3. Обелете картофите и наряжете на тънки ивици. Застелете подходяща тавичка с диаметар 20-22 см с хартия за печене и отгоре разпределете бутер тестото, като оформите и борд по стените.
4. Поставете зелето върху тестото, отгоре поръсете нарязания бекон и покрийте с картофите, нарязани на ленти или тънки шайби.
5. Поръсете с кашкавал, може и с пармезан. Изпечете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути. Сервирайте топъл.