Няма по-вкусен от селския козунак - с жълт цвят от пресните домашни яйца, топящ се в устата от сладост и с хрупкава препечена коричка. Сигурно се питате защо селските козунаци винаги са по-вкусни - тайната е във винаги пресните и домашни продукти и в това, че бабите ни на село никога не са пестили материала.
Тайната на всеки козунак е, че продуктите за него задължително трябва да са пресни, за да се получи наистина добър вкус и външен вид. Ето и как се прави:
Разтворете маята в малко от топлото прясно мляко, добавете 1-2 лъжички захар и брашно, така че да се получи гъста каша. Ако маята почти веднага да започне да образува мехурчета, значи, че е добра и прясна.
След това разбийте хубаво яйцата (без 2 жълтъка) със захарта и останалото затоплено мляко. Започнете да добавяте всички останали продукти (без маслото) и ароматите, като постепенно замесвате тестото.
Щом се събере на топка, започнете да месите старателно с ръце, като разтягате добре тестото, за да влезе достатъчно въздух вътре (може и да го ударите в плота няколко пъти със същата цел - традицията повелява да се удари поне 100 пъти). Докато месите, добавяйте разтопеното масло в тестото.
Готовото тесто покрийте с чиста кърпа и го оставете на топло да втаса (за 1 нощ или докато почти утрои обема си).
Мармаладът за плънката трябва да е много гъст. По желание може да добавите и парченца локум. От тази доза може да се приготвят 2 големи козунака или няколко по-малки.
Оформете ги традиционно на плитка, като оплетете 3 продълговати фитилчета. Може да напълните всеки фитил с различна плънка - сладко, локум, натрошени орехи.
Може да се оформите и кръгли козунаци или пък малки козуначени кифлички. Оставете готовите козунаци отново да втасат. Преди да ги изпечете, ги намажете с разбитите с малко прясно мляко, олио или сметана жълтъци. По желание боднете и няколко сурови бадема или поръсете с едра захар.
Сложете козунаците да се пекат на 190 градуса до готовност. Ако козунакът започне да прегаря отгоре, покрийте го с алуминиево фолио и доизпечете.