Кадифената консистенция на тиквата се съчетава прекрасно с отличителния вкус на праза в това семпло и бързо ястие с яйца.
Сервирайте с варени картофи или картофено пюре.
2 супени лъжици олио
3 стръка праз, нарязан на кръгчета
Тиква, около 500 г, обелена и нарязана на малки кубчета
2 супени лъжици смлени на ситно орехи
8 яйца
125 мл заквасена сметана
3 супени лъжици настърган пармезан или друго твърдо сирене
2 листа пресен градински чай или малка връзка див лук, около 20 г, нарязан
1 -Пригответе праза и тиквата – Загрейте олиото в тежък чугунен тиган или тиган с незалепващо покритие (с диаметър 25-30 см), който би могъл да се използва във фурната (увийте дръжката с фолио). Поставете праза и тиквата в тигана и разбъркайте добре.
2 -Пригответе яйцата – Докато зеленчуците се пържат, счупете яйцата в голяма купа. Добавете сметаната, пармезана и зелените подправки. Посолете и разбъркайте добре с вилица. Сложете сместа в тигана. Намалете огъня и дръжте на котлона 4-5 минути или докато сместа се стегне. Междувременно загрейте фурната на 220 градуса.
3 -Запечете отгоре – Пъхнете тигана във фурната и печете 2-3 минути или докато омлетът бухне и стане златистокафяв. Консумирайте горещ или топъл, нарязан като парчета торта.
Кулинарни съвети
Пробвайте различни комбинации от зеленчуци вместо плънката от тиква и праз. Ето някои предложения:
Заменете тиквата с 300 грама ситно нарязани гъби в стъпка 1.
Или опитайте 50 г едро нарязани домати и 3 ситно нарязани чушки. Запържете зеленчуците за 5 минути в стъпка 1, след което добавете 2 счукани скилидки чесън към яйчената смес.
За сервиране – Пригответе варени картофи или пюре от тях и сервирайте за гарнитура.
Можете да направите и любимата си салата според сезона.