За форма с диаметър 25 см.:
7-8 леко недозрели праскови, без костилки и нарязани на четвъртинки
125 гр. бутер тесто
3 с.л. сладко от кайсии или дюли
за бадемовата основа:
200 гр. меко масло
150 гр. захар
200 гр. смлени бадеми
50 гр. смлени лешници
100 гр. брашно
3 яйца
за украса:
пудра захар
шам-фъстък, накълцан
Загрейте фурната на 190 °С, намазнете форма за тарт или кекс с малко разтопено масло. Първо пригответе бадемовата основа – разбийте омекналото масло със захарта за около 8 минути на средна до висока степена на миксера, докато сместа стане лека и въздушна. След това добавете брашното, смлените бадеми и лешници и размесете добре, докато се поеме добре брашното. След това добавете яйцата едно по едно, докато се усвоят и те. Сложете настрана. Поставете подготвеното и разточено бутер тесто на леко набрашнена повърхност и го разточете още малко по-тънко, след това покрийте с него подготвената форма, като го притискате леко по дъното и стените. Прегънете ръбовете на тестото извън ръба на формата, след това прекарайте отгоре точилката, така че да се отдели излишното тесто от ръбовете. Разнесете бадемовата коричка равномерно върху тарта, отгоре подредете резените праскови. Изпечете тарта за 15 минути на 190 градуса, докато бадемовата основа започне да се надига, след това намалете температурата на 150 градуса и печете още 30-35 минути. По желание накрая може да го запечете за много кратко в по-силна фурна, за да се получи хрупкава коричка.
Извадете тарта от фурната и го оставете да се охлади във формата за 20 минути.
Преди сервиране внимателно загрейте сладкото в малка купичка и глазирайте с него прасковите, след което ги наръсете с шам-фъстъка и поръсете щедро с пудра захар.