Селски питки за празник и делник, винаги допълват божествено насладата от сутришното кафе

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Селски питки за празник и делник, винаги допълват божествено насладата от сутришното кафе
Селски питки за празник и делник, винаги допълват божествено насладата от сутришното кафе
7709
Селски питки за празник и делник, винаги допълват божествено насладата от сутришното кафе
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днес ще ви разкажем защо е толкова лесно да се влюбите в това азербайджанско ястие и как да си го приготвите. Ще ви предоставим и двата най-популярни начина - едната рецепта е със солено пълнене, а другата със сладко

тестена закуска

 

Ще ви трябва

700 г пшенично брашно
150 мл заквасена сметана
450 g масло
15 г жива мая

0.3л. куркума
2 яйца
1,5 ч.

Л. сол
60 g захар
1 пакетче ванилия
2 супени лъжици топла вода
1 ч. Л. кимион
1 ч. Л. копър
0,5 ч. Л. куркума

0,5 ч. Л. черен пипер

мак, сусам, кокосови стърготини на вкус

 

Това е достатъчно за един килограм тесто , два вида пълнежи и пълнеж за всеки слой. Тестото е същото в сладка и солена форма - готвим го първо него.

Живата мая се разтваря с 1 чаена лъжичка захар, разрежда се с леко топла вода и се разбърква. Добавете 1 ч.л. вода и оставете да се надигне. Докато маята се събужда, пригответе другите съставки: пресейте 500 g брашно, стопете 100 g масло, смесете едно яйце и сметана в отделна купа.

тестена закуска

Смесете брашното с разтопено масло, добавете яйце със заквасена сметана и мая. Замесете плътно, напълно лепкаво тесто , покрийте го с фолио, кърпа и оставете да втаса за 2 часа. На края трябва да е меко, еластично и, разбира се, значително да се увеличи обемът си

тестена закуска

Докато тестото се издига, пригответе пълнежите. Да започнем със сладкият: разтопете 50 грама масло в тиган и запържете в него една трета от една чаена лъжичка куркума с ванилия. След това добавете брашното, разбъркайте всичко и добавете 50 g захар. Оставете за още 3-4 минути.

тестена закуска

За солената плънка, смелете копъра, 0,5 ч. л. куркума, черен пипер, можете да добавите малко анасон. Запържете подправките в маслото - 1 ч.л. сол, добавете брашно, разбъркайте и запържете за още 5 минути на слаб огън.

тестена закуска

Идва вече редът на тестото след като е втасало. То трябва да се раздели на 16 топки (8 за всеки пълнеж) и да се остави под фолиото за около 10 минути. Първо подготвяме сладките закуски. Подгответе предварително около 200 г разтопено масло, за да намажете всеки слой или обикновено олио. Разгърнете парчетата на големи палачинки до полупрозрачно състояние , намажете ги с масло и ги сгънете, разтегнете и изравнете по ръбовете на предишната палачинка.

тестена закуска

Когато 8-те слоя са готови, навийте ги в една дебела ролка и ги изрежете на 6 парчета, и мислено разделете на 6 части. Завъртете  ръбът на всяко парче (както е показано на снимката) като обвивка на бонбони и разтегнете втория, образувайки кръгли вдлъбнатини. Започнете да пълните със сладко и след това затворете ръбовете отгоре.

След това наредете върху хартия за печене . Натиснете с дланта отгоре, така че тортата да е дебела сантиметър и половина . Намажете с четка с жълтък, поръсете със сусам и оставете 10 минути. Необходимо е да се пече за 25 минути на 180 градуса до потъмняване, след което да се остави да изстине за 10 минути.

Сега да пристъпим към другата част от тестото, с което ще направим солени плоски кексове. Разточете тестото по същия начин, намазвайки всеки слой, но сложете част от пълнежа на половината от всеки кръг. След това ги преобърнете в ролка и нарежете на 8 парчета.

Разстелете всяка една от тези фигури с длан до дебелина от 1 см ! Сложете вкусната закуска за печене върху пергамент, намажете с яйце, поръсете с маково семе и сусам. Печете 25 минути на 180 градуса до златисто кафяво .

Ако кората се окаже хрупкава и пълнежът излъчва завладяващ аромат , това означава, че сте направили всичко успешно.! Тази рецепта може безопасно да бъде наречена перлата на азербайджанската кухня : много стъпки, но нищо сложно. Това ястие е достатъчно за цялото семейство

Не се страхувайте: при печенето, пълнежът не гори , не спи достатъчно. Основното нещо - да се запази пайове с подправки за деликатен карамелен цвят . Кокосовите люспи и маковите семена обикновено служат за  украса

Това печиво може да спечели сърцето на всеки , споделете го с приятелите и семейството си.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft