Есента е в разгара си и е време да си оближем пръстите с вкусен домашен тиквеник . Пригответе го по нашата лесна рецепта и гарантирано ще шашнете и майка си, и свекървата с кулинарни умения.
Селски тиквеник за чудо и приказ
Продукти:
1 яйце
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1/2 ч. ч. вода
1 ч. л. оцет
брашно за меко тесто
За плънката:
1 малка тиква
захар
олио
канела
по желание - натрошени орехи
Начин на приготвяне:
От посочените продукти замесете еластично тесто, оставете го да почине покрито 10-тина минути и го разделете се на 5 топки. От всяка разточете тънка кора върху леко набрашнен плот. Всяка кора се поставя върху хартия (вестник), поръсва с олио, настъргана тиква, орехи, канела и захар. Хваща се единия край на вестника и се повдига, докато кората се навие на руло.
В намаслена предварително тава се поставят всичките навити 5 кори под формата на охлюв. Отгоре тиквеникът се поръсва с олио и захар, и се пече до златисто.
Да ви е сладко!