Ако се чудите какво да приготвите за голям семеен обяд (или вечеря), предлагаме ви това Селско месце в гърненце - домашна гозба , която ще задоволи и най-капризния вкус! Месо, картофи, гъби и ароматно вино - добавете подправки и вкусът на месото ще се разгърне и ще заухае божествено! Ето лесната рецепта:
Селско месце в гърненце
Продукти:
300 г свинско месо
300 г телешко месо
300 г пилешка пържола
300 г цели гъби (от буркан)
150 мл вино
150 мл вода
50 мл доматен сос
1 зелена чушка
3 глави лук
3 скилдки чесън
2 бр. големи картофи
сол, черен пипер, суха подправка (универсална), шарена сол
6 ленти кашкавал
3 готови плескавици с кашкавал, оформени на малки кюфтета (може да ги направите и сами от кайма по избор)
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на ситно и се овкусява със сол и черен пипер. През това време в леко загрято олио се запържва лукът, предварително нарязан на ситно, след което се добавя наситнената чушка и едва след това се добавя овкусеното и нарязано месо.
Запържваме и месото, след което добавяме нарязаните на кубчета картофи и чесъна, след което запържваме още малко и накрая добавяме гъбите и доматения сос. Оставяме на огъня да къкри още 5 минути при внимателно бъркане, след което добавяме виното, водата и подправките (сол, подправки, черен пипер) по желание.
Отгоре се нареждат малките кюфтенца. Цялата така приготвена смес изсипваме в гювеч, захлупваме и печем в загрята на 250 градуса фурна да къкри 2 часа, след което намаляваме на 200 и продължаваме да готвим още час.
Накрая изваждаме гювеча, отгоре слагаме кашкавала и връщаме във фурната за още 15 минути или докато кашкавалът се разтопи.
Да ви е сладко!