Кой би отказал едно парче току-що изпечен кекс заедно със сутрешното си кафе? Съперник на френския кроасан, кексът е популярен по цял свят, под формата на безброй различни рецепти.
Всъщност кексът, наричан още кейк (от англ. cake - торта) е сладкишът, който се приближава максимално до античното разбиране за торта - тестено изделие, подобно на хляб, подсладено с мед и плодове.
Кейкът започва да набира популярност след като в Европа са внесени чая и кафето.
Ето и една рецепта на типичен английски чаен кейк , който поне за кратко може да ви пренесе в атмосферата на Викторианската епоха. Поднесен с чаша черен чай, този сладкиш е подходящ както за студените зимни вечери, така и за горещите летни дни.
Английски кейк с плодове за чай
Продукти:
1 ½ пакетче масло
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. смелени бадемови ядки
¾ ч.ч. нишасте
2 с.л. вишни от сладко
½ пакетче бакпулвер
2 с.л. сини сливи от конфитюр
4 яйца
2 с.л. стафиди
1 ч.ч. пудра захар
1 щипка сол
1 лимон
3 с.л. коняк
по желание - ядки за поръсване
Начин на приготвяне:
Стафидите и плодовете от сладкото, оцедени от сиропа и нарязани на малки парченца, се напръскват с коняка и се оставят да престоят 1-2 часа, след което се оцеждат добре. Маслото се разбива заедно със захарта, солта, сока и настърганата кора на лимона, докато се получи гладък крем. Прибавят се при постоянно бъркане един по един жълтъците, изцедения от плодовете коняк, смесеното с бакпулвер брашно, ядките, плодовете и накрая разбитите на сняг белтъци. Сместа се изсипва в намазнена форма за кейк, поръсва се с ядки по избор и се пече 45 мин, първоначално на силно загрята фурна (220° - 250°С), а след това се намаля до умерена. Изпеченият кейк се оставя да изстине във формата, изважда се, поръсва се с пудра захар и се нарязва на филии.
Всеки, който е решил да приготвя кейк е важно да знае няколко прости правила, които ще му спестят много нерви. Тези лесни за спазване съвети за приготвяне на кейк знам от моята баба. Те ви гарантират, че сладкишът ще стане лек, пухкав и бухнал:
1) Добре е брашното да се пресее поне 2 пъти с бакпулвера.
2)Когато се пече, не бива да се отваря фурната, тъй като така кексът ще спадне.
3) Също така е много важно да оставите готовия сладкиш да изстива постепенно.
Освен типично английски сладкиш, кексът е и интернационален десерт. У нас често той е следобеден десерт, който се приготвя най-вече през почивните дни.
Тъй като сме в разгара на лятото смятам да ви предложа няколко вида кекс, които са леки и особено подходящи като допълнение към следобедното фрапе или ледена лимонада.
Ябълковият кекс е много популярен. Известен по цял свят, той има всевъзможни интерпретации. Ето защо могат да се намерят рецепти за немски, английски, датски, полски и какъв ли още не ябълков сладкиш -разнообразието е огромно. Този сладкиш е много лесен и за това препоръчван на „новаците" в кухнята. Най-често се използват настъргани ябълки, но е възможно да бъдат нарязани на парченца. Често се приготвя само с растителна мазнина. Хитринка, която може да използвате, за да придобие сладкишът по-наситен вкус е да сложите парченце краве масло. Така кексът ще остане лек и бухнал, но ще бъде по-вкусен.
Друг кекс, който е подходящ за летните жеги е Мраморният. Атрактивният му вид и лесното приготвяне го правят един от най-известните домашни сладкиши. Има голям брой рецепти за направата на мраморен кекс. Може да се използва кисело, прясно мляко или вода. Също така начинът на преплитане на двата цвята тесто е въпрос на предпочитание и въображение на готвача. Към тестото могат да се добавят натрошени ядки за по-богат вкус.
За почитателите на лесните и икономични сладкиши има и вариант за кекс без яйца. Тези кексове са възможно най-лесните и бързи за приготвяне, които дават възможност за експерименти и подобряване на рецептата с всеки следващ опит. Основни съставки на тези сладкиши са брашното, захарта , мазнина (олио или масло). Според предпочитанията на готвача се използва вода, прясно или кисело мляко.
Съотношението между продуктите варира в различните рецепти, но като цяло количеството брашно винаги е двойно на захарта и млякото/водата. Тестото, което се получава се изсипва директно в избрана форма за печене. По избор може да се добави сладко или ядки отгоре преди да се сложи във фурната, а при сервиране да се добавят пресни плодове.
Домашно приготвеният кекс е сладкишът, който носи аромата на семейния уют. Спомням си с носталгия моментите, в които моята баба приготвяше някой сладкиш. Тя разказваше истории, докато ние със сестра ми помагахме, като „дегустираме" все още неизпечената смес. А когато кексът беше готов всички сядахме около масата и изяждахме по едно парче, докато си приказваме. И днес, когато опитам някоя от познатите рецепти ме обхваща онова прекрасно чувство на спокойствие и безтегловност, наречено от италианците "Dolce far niente!".