Напоследък, все по-често, се говори за познатите още от дълбока древност семена от чиа и техните ползи за здравето . Тази, така наречена суперхрана , дори е била смятана от инките и маите за по-ценна от златото.
И това не е никак случайно, тъй като към днешна дата знаем, че в семената от чиа се съдържа изобилие от полезни вещества – витамини и минерали, антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, както и множество протеини и фибри.
Самата чиа е цъфтящо растение, което днес се среща най-масово в Мексико и Гватемала. Има бели или лилави цветове, в края на които са групирани семенцата. Именно семената са най-важният източник на хранителни вещества , като много изследователи смеят да твърдят, че въпросните семена са съвършен протеин . Съдържат още калций, бор и желязо, а като антиоксидант са над 3 пъти по-ефективни от боровинките, смятани за ненадминати в това отношение.
В същото време – семената от чия са с изключително ниско съдържание на калории , което ги прави ефикасни и по време на диета .