Правила съм го веднъж, но определено ще го правя пак! Изключително фин и елегантен сладкиш с наситен вкус на есен!
Искам да благодаря на г-жа Мария Цветкова за прекрасния ябълков сладкиш ! Направих го точно по нейната рецепта.
Много съм доволна както от вкуса, така и от самата консистенция и вид на кекса, който веднага повторих, защото беше изяден и смятам скоро отново да го направя. Вкусен, сочен и ароматен - по принцип не обичам сухи кексове, така че тази рецепта наистина ме изненада повече от приятно.
Копирам нейната рецепта и само ще отбележа, че съм добавила вкус по желание, няколко капки течна ванилия и лимон.
Забравих да сложа содата, но моя бакпулвер е от пакетче 16гр и беше напълно достатъчен.
Кадифен кекс с ябълки и орехи
Продукти:
- 4 яйца (големи)
- 1 чаена чаша захар 180 г
- 1/2 чаена чаша олио 80 мл
- 1 1/2 чаена чаша брашно 200 г
- 1 бакпулвер
- 1 чаена лъжичка сода за хляб (не пълна)
- 3 средно големи жълти ябълки
- 1 чаена чаша (неопакована) смлени орехи
- 1 чаена лъжичка канела и 1 супена лъжица захар
Приготвяне:
Първо правя сместа. Разбивам всичко по описания ред (първо яйцата със захарта до получаване на гъста смес, след това олиото и млякото и накрая пресятото брашно смесено с бакпулвера и содата).
След това обелвам ябълките и ги настъргвам. Изцеждам им излишния сок и добавям орехите, канелата и захарта. Смесвам.
Изсипвам във форма (намазана с масло) половината тестена смес, върху тях разпределям ябълките и покривам с останалата смес.
Печете в загрята фурна на 160 градуса, докато клечката за зъби излезе суха (след приблизително 30 минути).
След като изстине, кексът се поръсва с пудра захар.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Да ви е сладко!