Фантастична рецепта за напълно семпъл домашен хляб без месене . Вечерта го забъркваш, а на сутринта просто го слагаш върху тавата и го слагаш във фурната. Ако досега не сте се престрашавали да печете домашен хляб, то с тази рецепта всичко е лесно като песен, дори за тези, които никога не са месили тесто! Ето необходимите продукти за най-лесния хляб без месене :
Домашен хляб без месене
Имаме нужда от:
3 чаши (1 чаша - 250 мл) обикновено брашно (можете да замените 1 чаша с грахам или брашно от спелта)
1 лъжица олио
1,5 чаши хладка вода
1 чаена лъжичка суха мая
1 чаена лъжичка семена на вкус
1 чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка сол
Приготвяне:
В купа сложете брашното, сухата мая, семената, кимиона, солта, олиото.
Добавете хладка вода.
С лъжица замесете рядко тесто (по-скоро объркайте!.
Покрийте тестото и го оставете да втаса за една нощ (8-12 часа).
Най-добре е да направите тестото вечерта и да изпечете хляба сутринта или да замесите тестото сутрин.
През деня ще втаса, а следобед ще печете хляб.
Когато тестото е втасало, намазваме тавата за печене с масло.
Поставете тестото в него, поръсете със семена и печете, покрито, на 230 градуса за половин час.
Съдът може да бъде всякакъв, особено ако е с капак и може да се постави във фурната.
След това открийте и печете още 15 минути.
Основното е хлябът да има хрупкава коричка.
Оставете да изстине и нарежете.
Хлябът е наистина много вкусен, ако го оставите още малко във фурната ще има по-кафява коричка.
От вас зависи как харесвате хляба си.
Желаем ви добър апетит! :-)