И тогава сестра ми идва да ме посети, вижда как отново приготвям любимите запеканки "слънце".
Като цяло те могат да се нарекат аналог на училищната пица , само от много буйно тесто. Единственото нещо, което отличава запеканките от пицата, е пълнежа от заквасена сметана и яйца. С тях обаче ястието се оказва особено нежно и засищащо . Време е да опитате, приятели!
Съставки
- Брашно 330 г
- Вода 310 мл
- Мая 10 гр
- Сол на вкус
- Яйца 4 бр.
- Захар 15 г
- Шунка 250 г
- Лук 1 глава
- Кисели краставички 2 бр.
- Слънчогледово олио 2 супени лъжици
- Сметана 200 г
- кашкавал 100 г
Приготвяне:
Смесете захар и мая в топла вода.
Пресейте 100 г брашно. Разбъркайте всичко добре, покрийте с кърпа и поставете на топло място за 15 минути.
Разбийте 3 яйца със сол, пресейте останалото брашно. Смесете получената смес.
Замесете тесто, трябва да е доста лепкаво. Така трябва да бъде.
Покрийте купата с кърпа и оставете на топло място за още един час. Тестото трябва да втаса добре.
Започнете да приготвяте пълнежа.
Лукът се нарязва на половин пръстени и се запържва в слънчогледово олио до омекване, слагат се сол, черен пипер на вкус и се оставя в хладилника.
Нарежете шунката на ленти, краставиците настържете. Като плънка можете да използвате буквално всичко, което имате в хладилника. Ще пасне както шунка, така и кайма, салам, кренвирши ... С мариновани гъби също е много вкусно.
Когато тестото втаса, намажете формата за печене с олио. В нея внимателно изсипете част от тестото и го разпределете на части. След това сложете отгоре запържения лук, шунката и краставиците.
За пълнеж смесете яйцата със заквасена сметана и настърган кашкавал. Вместо заквасена сметана може и майонеза.
Изсипете топинга върху плънката.
Печете 25 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.