Сечен тутманик по селски - ще си оближете пръстите! Толкова мек и вкусен, че направо се топи в устата. Запишете рецептата и направете тутманика, която нашите баби редовно са приготвяли не само за празници, но често и през цялата година. Ето какво ви трябва за Селския сечен тутманик :
Сечен тутманик по селски
Необходими продукти:
- 1 кг брашно
- 500 мл прясно мляко
- 3 яйца със стайна температура
- 250 г масло или маргарин
- 100 мл олио
- 1 кубче прясна мая (40 г)
- 1 с. л.
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в малко хладка вода с малко захар и брашно, след което се разбърква, за да се получи гъста смес като за палачинки, без бучки. Оставете за 10 минути на топло, за да се активира маята.
Брашното се пресява, сипва се солта, след което се прави кладенче в средата и се изсипват активираната мая, две цели яйца и един белтък, олиото и топлото мляко. Замесете средно твърдо тесто и го оставете покрито за десетина минути.
След това го разделете на 24 топки. Вземете една топка и я разточете на кора с размерите на чиния и я намажете с размекнатото масло. След това се поръсва ситно настърган кашкавал (или сирене). Втората топка разточете с размерите на първата и я поставете отгоре, след което отново намажете с масло и поръсете със сирене.
Продължете процедурата с останалите топки. Не покривайте последната кора, когато я поставяте.
От всички наредени кори разточете по една голяма кора и я сложете в намазнена тава с диаметър 36 см, след което нарежете на кубчета. Отгоре се намазва с разбит жълтък (може и 1-2 с.л. мляко, но не е задължително). Оставете тестото да почине половин час и да удвои обема си.
Печете в загрята фурна на 250 градуса първите 10 минути, след което намалете на 200 и допечете тутманика.
Оставете го да почине малко, след което поднесете нарязан на кубчета.
Да ви е сладко!