Сечен тутманик по селски - удоволствие от пух и слоеве! Топи се в устата, няма наяждане с тази вкусотия:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сечен тутманик по селски - удоволствие от пух и слоеве! Топи се в устата, няма наяждане с тази вкусотия:
Сечен тутманик по селски - удоволствие от пух и слоеве! Топи се в устата, няма наяждане с тази...
9922
Сечен тутманик по селски - удоволствие от пух и слоеве! Топи се в устата, няма наяждане с тази вкусотия:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Сечен тутманик по селски - ще си оближете пръстите! Толкова мек и вкусен, че направо се топи в устата. Запишете рецептата и направете тутманика, която нашите баби редовно са приготвяли не само за празници, но често и през цялата година. Ето какво ви трябва за Селския сечен тутманик :

сеченица парче

Сечен тутманик по селски

Необходими продукти:  

  • 1 кг брашно
  • 500 мл прясно мляко
  • 3 яйца със стайна температура
  • 250 г масло или маргарин
  • 100 мл олио
  • 1 кубче прясна мая (40 г)
  • 1 с. л.
сол
  • 1 с. л. захар
  • 400 гр. твърдо, фино сирене или по желание
  • Начин на приготвяне: 

    Маята се разтваря в малко хладка вода с малко захар и брашно, след което се разбърква, за да се получи гъста смес като за палачинки, без бучки. Оставете за 10 минути на топло, за да се активира маята.

    Брашното се пресява, сипва се солта, след което се прави кладенче в средата и се изсипват активираната мая, две цели яйца и един белтък, олиото и топлото мляко. Замесете средно твърдо тесто и го оставете покрито за десетина минути.

    След това го разделете на 24 топки. Вземете една топка и я разточете на кора с размерите на чиния и я намажете с размекнатото масло. След това се поръсва ситно настърган кашкавал (или сирене). Втората топка разточете с размерите на първата и я поставете отгоре, след което отново намажете с масло и поръсете със сирене.

    кори от тесто

    Продължете процедурата с останалите топки. Не покривайте последната кора, когато я поставяте.

    приготвяне тутманик

    От всички наредени кори разточете по една голяма кора и я сложете в намазнена тава с диаметър 36 см, след което нарежете на кубчета. Отгоре се намазва с разбит жълтък (може и 1-2 с.л. мляко, но не е задължително). Оставете тестото да почине половин час и да удвои обема си.

    селски сечен тутманик

    Печете в загрята фурна на 250 градуса първите 10 минути, след което намалете на 200 и допечете тутманика. 

    тутманик парче

    Оставете го да почине малко, след което поднесете нарязан на кубчета.

    сечен тутманик

    Да ви е сладко!

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft