Киселото зеле е неизменна част от трапезата ни, особено през зимните месеци. Специфичният му вкус, богатството на витамин С и пробиотици, както и широкото му използване в традиционни ястия го правят предпочитана добавка в много домакинства.
Въпреки че много хора го консумират с удоволствие обаче, често възниква въпросът – до кога всъщност киселото зеле става за ядене ? Как да разпознаете кога вече не е безопасно да се използва? Въпреки че ферментиралите храни имат дълъг срок на годност, някои признаци могат да показват, че зелето е загубило полезните си свойства и се е развалило.
Ето как можете да познаете развалено кисело зеле.
Ако е избрано добро зеле и концентрацията на сол е направена правилно, няма страх от разваляне.
Но ако кочанът при изваждане няма странен мирис или вкус, значи зелето е добро.
Киселото зеле се съхранява най-добре в дървена бъчва. Ако няма такива варели, друго решение е да ги направите пластмасови. Важно е вътре да не попадне замърсен въздух и прах. Не е необходимо да е 100 процента вакуумно запечатан, но не е добре да навлизат прах и насекоми.