Знаете ли, че ако редовно ядете една храна, тя може да ви спаси, като ви предпази да получите рак на стомаха, една от най-смъртоносните форми на злокачествени заболявания?
Тя често присъства на масата - прясна лятото, и през зимата често в кисела форма. Ако си се сещате за зеле, така е!
Киселото зеле е един от основните зимни източници на храна на витамин С. Днес още следваме традицията на хранене с кисело зеле зимата. Вярно е, че много традиции умират, но това не може да се случи със зелето, защото киселото зеле изключително питателно и здравословно.
Кисело зеле винаги е било ценено, особено като средство за защита. Начинът на приготвяне идва от славяните и се използва и до днес.
Сто грама суров зеле съдържат дори 20 мг витамин С-долу са витамин А, фолиева киселина, магнезий, желязо, фосфор, калций, калий, натрий, фибри, и протеин. То е отличен източник на витамин В12, тъй като се препоръчва особено за вегетарианците.
Това, което прави киселото зеле различно от суровото, са пробиотичните бактерии. Киселото зеле е оригинала ферментирала храна, естествено богата на пробиотични култури.
Освен, че е вкусно, киселото зеле е много здравословно, тъй като съдържа фитонутриенти, които предпазват тялото ни от рак на стомаха . Ето защо често се препоръчва от лекарите и хора, които имат проблеми с храносмилането и като цяло чувствителен стомах.
Това са лечебните свойства на кисело зеле :
- Лекува кожата, увредена от прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи, и в допълнение е подмладена
- Облекчава стреса
- Подобрява настроението
- Спомага за създаването на червените кръвни клетки, тъй като е богато на витамин В12
- Помага за изграждане на костите
- Укрепва имунната система
- Има благоприятен ефект върху храносмилателните органи, стомаха и червата
- Помага извадите вредни вещества в организма
- Понижава високото ниво на холестерола
Приготвяне на кисело зеле у дома
Подберете здрави и стегнати зелки и ги почистете.
Пропорцията е следната: на всеки 10 л. вода се слага по 400 г сол. Саламурата трябва да покрива решетката, дори да бъде десетина сантиметра над нея. Ако добавите няколко глави червено салатено зеле, това ще придаде приятен цвят на саламурата, а няколко кочана царевица ще усилят ферментацията. Претакайте зелето през ден, в продължение на две седмици.ра, което отнема няколко седмици.