Подаграта е заболяване, което се характеризира с пристъпи на остър възпалителен артрит. Причинителят на болестта, както се смята, са високите нива на пикочна киселина в кръвта, а наскоро учени установиха, че всъщност се касае за липсата на ензима уриказа, което води до кристализация на пикочната киселина, при което кристалите се отлагат в ставите, сухожилията и околните тъкани.
Билките, които се използват за понижаване нивото на пуриновите съединения в организма са блатен петолистник, борови пъпки и черни пъпки от топола.
Първа рецепта с блатен петолистник
За да си приготвите настойката с блатен петолистник, залейте нарязаните на ситно листа, стъбла и коренища с ракия или спирт в съотношение 1:5. Оставете да престои 2 седмици в стъклена бутилка или буркан на тъмно място. Прецедете и приемайте по 20-30 капки, 3-4 пъти дневно, преди хранене. Постепенно дозата може да се увеличи до 1 супена лъжица.
Продължителността на лечението е 3-4 месеца.
Втора рецепта
Можете да си приготвите настойката и по друга рецепта:
• блатен петолистник (4 части)
• цвят и останалите лечебни части на жълт кантарион (4 части)
• цвят и листа от черен бъз (3 части)
• стъбла и цвят от златник (3 части)
• пача трева (2 части).
Начин на приготвяне
Една чаена лъжичка от сместа се залива с 200 мл вряла вода, оставя се да се запарва 30 минути и се прецежда. Вземайте по 1/4 чаша, 20 минути преди хранене или 40 минути след хранене, 3 пъти на ден.
Отвара от билки
Можете да си приготвите и отвара от друга билкова смес:
• хвойна плодове, шипки, семки от диня (по 2 супени лъжици). Смелете всички съставки в кафемелачка, залейте получената билкова смес с 1 литър вряла вода, оставете да се запарва 20 минути и вземайте по четвърт чаша сутрин и следобед в продължение на една седмица.
След два месеца се препоръчва да продължите лечението с друга билкова смес. Например, може да изберете една от следните.
Първа рецепта
• цвят и листа от билката обикновено орехче - 4 части
• кора от бяла върба - 2 части
• пача трева - 2 части
• цвят от дребнолистна липа - 3 части.
Начин на приготвяне
Нарежете на ситно всички билки и ги смесете. Сварете 1 чаена лъжичка от сместа в чаша вряла вода. Оставете да се запарва 30 минути. Изпийте полученото количество до края на деня.
Втора рецепта
Начин на приготвяне
50 г борови пъпки се заливат с 400 мл вряла вода. Оставете да се запарва 2 часа. След това добавете 2 супени лъжици мед и пийте на малки глътки през целия ден.
Мазила и компреси
Билков мехлем
Може да си приготвите и мехлем по следната рецепта: смесете 10 ч.л. тополови пъпки с 20 супени лъжици разтопено масло и оставете да престои на топло място (температура + 30 C) три дни.
Разтривайте с мехлема болезнените места 2-3 пъти на ден.
Компрес
Смесете 2 супени лъжици пача трева, младите листа от бреза и шипки. Изсипете билките в 1 литър вряла вода и оставете да къкри на водна баня 20 минути. Оставете отварата да се запарва 2 часа, след това разтворете в нея 2 супени лъжици сол и 0,2 ч.л. лимонена киселина. Потопете в нея вълнена кърпа, изстискайте я и я сложете на възпаленото място. Покрийте вълната с полиетилен, а отгоре - с топъл шал, оставете компреса да престои една нощ.
Прилагайте такива компреси 10-15 дни, след това - направете почивка 1-2 месеца, ако е необходимо, повторете курса.
Рецепта на проф. Сергей Соколов
• цвят от синя метличина - 5 части
• цвят от божур - 5 части
• плодове от хвойна - 5 части
• кора на зърнастец - 5 части
• цвят от черен бъз - 10 части
• листа от коприва - 10 части
• върбова кора - 20 части.
Една супена лъжица от билковата смес се залива с 300 мл вряла вода. Оставете да се запарва в съд, увит с кърпа. Препоръчително е да се използва порцеланов съд. След половин час изпийте цялото количество от получената гореща отвара. Повтаряйте на всеки 2 часа. Тази рецепта се използва при занемарено, дългогодишно заболяване. За лечение на подагра през лятото и есента използвайте за компреси пресни листа от репей, подбел, див розмарин, глухарче. През зимата и пролетта - настойки от цвят на лайка, хиперикум, сукцесия, мащерка, които се втриват във възпалените места. Използва се за компреси и втриване също и каша от репичка или от корени на хрян.