Стана изключително популярно напоследък да се правят списъци със суперхрани. И колкото и разнородни, и разнообразни да са те, във всеки един от тях неминуемо присъстват чесънът и боровинките.
Суперхраната представлява пълноценна храна, с голямо количество фитонутриенти. Характеризира се с висока концентрация на хранителни вещества, минерални соли и витамини, а консумацията и се свързва с понижаване на риска от сърдечно-съдови и злокачествени заболявания, с намаляване нивото на лошия холестерол, и изобщо – с общоимунно стимулиращо действие, несравнимо с който и да било антибиотик.
Чесън антибиотици
Боровинките, както и къпините, са естествен източник на витамини. Те преливат от антиоксиданти и антоцианини, борещи се активно със свободните радикали и забавящи процесите на стареене. Черните боровинки се грижат за здравето на очите, докато червените пречистват пикочните пътища и предпазват от възпаления.
Боровинки
Освен това, боровинките доказано забавят увреждането на моторната координация и паметта. Действат по-добре от което и да е лекарство що се отнася до възпаления, неизбежно свързани с почти всички хронични заболявания, като се започне от Алцхаймер и Паркинсон и се стигне до диабет и сърдечна недостатъчност. В сравнение с всички останали плодове, боровинките са най-ефективни при борбата с рака.
Горски плодове
Чесънът от своя страна има свойството да предпазва кръвоносните съдове от запушване, като понижава нивата на холестерола и триглицеридите. За целта са нужни едва по една-две скилидки на ден.
Както и боровинките, чесънът влиза в списъка с храни за профилактика на рак а, като дори стои на чело сред зеленчуците. Подходящ е за цялостно пречистване на тялото от тежки метали, като живака и кадмия.
Този миризлив зеленчук е и прекрасен лек срещу настинки и заболявания на горните дихателни пътища. В народната медицина пък се използва като отлично средство за добро храносмилане. Чесънът понижава захарта в кръвта и има диуретичен ефект.
Вместо антибиотик изяжте 10 скилидки чесън на ден, за да се предпазите от връхлитащите инфекциозни заболявания. Една от най-важните му съставки - етеричното масло алуцин, убива над 20 вида бактерии, включително стрептококи и салмонела. Алуцинът се съдържа само в суровия чесън.
Други подобни храни, укрепващи организма и тялото, и смятани за суперхрани, са спанак, броколи, годжи бери, акай бери, папая, черният шоколад и др.