Силвена Роу-Всички болести започват от стомаха-Ето какво да ядете през зимата, за да сте здрави

вход през zajenata.bg
За Жената
Звезди
Силвена Роу-Всички болести започват от стомаха-Ето какво да ядете през зимата, за да сте здрави
33692
Източник: btvnovinite.bg
Снимков материал: pixabay.com
Силвена Роу-Всички болести започват от стомаха-Ето какво да ядете през зимата, за да сте здрави

По време на пандемия храната играе ключова роля за имунитета. В „Тази сутрин“ членът на журито на MasterChef - шеф Силвена Роу, разказа какво да консумираме, за да избегнем риска от заразяване.

По думите ѝ българите имат голям късмет, защото на територията ни се отглеждат много полезни храни. 

Тя даде пример, че до скоро страната ни е държала рекорда за дълголетници, но статистиката се е променила през последните 20 г. заради навлизането на бързите храни в менюто на българите.

Нейно величество туршията 

Шеф Роу беше категорична, че през зимата е изключително полезно да се ядат туршии. По думите ѝ те съдържат пробиотици, които са важна част за добрата работа на стомашния тракт. 

„Всички болести започват в стомаха. Всички видове вируси се налагат в червата, всички видове възпаления започват от там. Много е важно да си храним нашата бактерия, а в България имаме кисело зеле, кисели краставички – да не говорим за киселото мляко“, каза професионалният готвач. 

„Чети етикета“: Какви са разликите между живата туршия и консервата?
От "Активни потребители" направиха тестове на 12 продукта, закупени от търговската мрежа, за да установят какво е качеството на любимата през зимата храна

Не трябва да се забравят и пребиотиците. Това са продукти, които произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди - несмилаеми фибри, които преминават по цялата дължина на стомашно-чревния тракт, без да се променят (т.е. не се усвояват и смилат от стомашния сок). По време на това преминаване през организма те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата. 

Пребиотици са бадемите, скумрията, бананът, чесънът. 

„Ако направим комбинация от пробиотик и пребиотик става рай. По този начин ние заздравяваме имунната функция. И ако създадем един всеобхватен, силен режим с хубави храни, това е изключително важно“, добави шеф Роу. 

Тя добави, че кефирът, който е аналог на киселото мляко, също е много полезен за организма, а във видеото може да видите съветите ѝ как да си го приготвите в домашни условия. 

"Тренд": Българите консумират най-много домашни туршии, компоти и зеленчукови консерви
50% от българите казват, че участват в отглеждането и приготвянето на домашни продукти

Сокът от бъз 

Шеф Роу препоръча за заздравяване на имунитета да се консумира бъз (от тъмен цвят). По думите ѝ е доказано, че продуктът има антивирусен ефект срещу настинки и грип. 

„Сега казват, че е много полезен срещу коронавируса. Не е доказано, но има много интересни мнения. Екстракция от бъз пия всеки ден, за да засиля имунната си система. Това е билка, не е скъпа“, каза още тя. 

Силвена Роу посъветва да се консумират още чайове от розмарин и салвия. Тя уточни, че не трябва да се предозира с имуностимуланти. 

„Когато човек се разболее от коронавирус, става много опасно, защото неговата имунна система започва да се самоатакува. Тогава хората се влошават и се налага интубация. С храна няма как да се предозираш, с добави – да. Храната е най-истинското лекарство!“, посочи още тя. 

Възможно ли е да се заразим с коронавирус от храна?
Експертите препоръчват да правим 3-часова домашна карантина на закупеното от магазина

Врагът под формата на захар 

Шеф Роу обясни, че захарта и белите въглехидрати като цяло са изключително опасни за организма. Тя заяви, че те „убиват“ имунната система. 

„Те са най-големият враг, те предразполагат към възпаление на органите във всяко едно отношение. Моля ви, елиминирайте бялата захар от менюто си. Моето правило е 80/20 – 80% полезни храни“, посочи тя. 

Посъветва да се яде 1 г месо на 500 г от теглото ни.   

Да „хакнеш“ коронавируса: Шеф Силвена Роу дава полезни съвети с какво да се храним
Не става въпрос за това да си напълним корема, а за „умно хранене“, подчерта тя

Животът в Дубай 

Силвена Роу разказа, че в Дубай няма много противоепидемични мерки, но съществуващите се спазват стриктно. По думите ѝ всички носят маски, дори на открито. Тя обясни, че дори когато спортува навън – носи предпазно средство. 

Маски се носят и в заведенията, свалят се едва за консумация на храни и напитки, а отстояната между масите са големи. 

„Моите ресторанти работят и нямам проблем. На хората им се излиза. Много хора си готвят и вкъщи. Един PCR е без пари, струва 20-30 лири, докато във Великобритания е 140 лири. Чух, че и в България е много скъпо. По този начин хората са окуражени да не ходят да си правят тестове“, разказа шеф Роу и допълни, че сватбите в Дубай са разрешени до 200 гости. 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft