Синдромът на раздразненото черво (СРДЧ), е често срещано състояние, което не причинява сериозни и трайни увреждания на червото. Според статистиката, от 10 до 20 на сто от населението в Европа страда от СРДЧ, като кръгът включва предимно млади хора и най-вече – жени между 30 и 50 години.
Основните симптоми при синдром на раздразненото черво включват болки в корема, запек или диария, общ дискомфорт, често отделяне на газове и подуване на корема.
Какви са причините за синдром на раздразненото черво
Причината за възникването на СРДЧ все още не е установена с точност. Една от теориите е, че анормалните чрвени мускулни контракции могат да доведат до болка, спазми и колебания в храносмилането. Някои хора получават СРДЧ след тежка гастро-интестинална инфекция, но не е ясно защо. Непоносимостта към определени храни, както и хранителните алергии, също могат да допринесат за възникването на СРДЧ. В тези случаи, симптомите на раздразнено черво се появяват непосредствено след консумация на определени храни, като мляко и млечни продукти (лактоза), фасул, броколи, карфиол, зеле и др.
При кои хора рискът от синдром на раздразнено дебело черво е по-голям
Всеки може да се сблъска със синдромът на раздразнено черво. При жените обаче, се среща по-често, отколкото при мъжете. Също така, при хората с фамилна анамнеза също има по-голям риск. Симптомите обикновено се проявяват от 20-годишна възраст нататък. Интересен факт е, че синдромът на раздразнено черво понякога върви „в комбинация” с депресия или тревожност.
Как се диагностицира синдром на раздразнено дебело черво
Диагнозата обикновено бива поставена въз основа на описаните от пациента симптоми. Поради тази причина, е много пациентът да бъде откровен с лекаря и с точност да опише симптомите, които усеща. Възможно е да бъдат назначени изследвания, за да се изключат други, по-сериозни причини за така неприятните симптоми.
Как да си помогнем сами при раздразнено дебело черво
За да направите най-важната стъпка към овладяването на СРДЧ, трябва да определите кое точно влошава симптомите. Освен стреса, друг фактор може да бъде и начинът на хранене, някои хормонални промени, както и прием на определени лекарства. Но трябва да отбележим все пак, че няма конкретни храни, които да бъдат универсално свързани със СРДЧ.
Повечето специалисти твърдят, че избягването на кофеина, алкохола и мазните храни, може значително да намали симптомите. Препоръчва се още да се увеличи приемът на фибри и вода – не по-малко от 2л. дневно.