Синът ми се спаси от сянката на аутизма с чудо, скрито в кухнята ни!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Синът ми се спаси от сянката на аутизма с чудо, скрито в кухнята ни!
18036
Снимков материал: pixabay.com
Синът ми се спаси от сянката на аутизма с чудо, скрито в кухнята ни!

Когато докторите казват на Сюзън Левин, че 4-годишният й син Бен страда от аутизъм, тя е шокирана. Това се случва през далечната 2007-ма година, когато в обществото аутизмът не е популярна тема.

„Спомням си, че си мислех – о, боже мой! Какво ще правим?“, спомня си Левин, когато поставят диагнозата аутизъм на сина й Бен.

„Всички знаехме, че аутизмът е разтройство, което не би могло да се излекува.“

В случая на Бен нещата не стоят така, пише nypost.com. Пътуването на семейството започва с много и различни лечения, описани в мемоарите на Левин “Unlocked: A Family Emerging From the Shadows of Autism.”

Едно от нещата, които най-много помага на сина на Левин е храната, която приема. „Хипократ е бил прав, когато е казал: „Нека храната бъде твое лекарство и лекарството твоя храна.“, казва тя.

Левин става част от все по-голямата група от хора, които се насочват към органична диета – без глутен и казеин, като начин за лечение на симптомите на аутизъм и други разстройства. Докато науката все още не признава диетата като лек, статистиките показват връзка между стомашно-чревните проблеми и аутизма.

Проучване от 2012 година, публикувано във вестник „Патологична детска психология“ вижда пряка връзка между храненето и поведението на децата. Близо 70 на сто от децата с аутизъм имат стомашно-чревни проблеми в някакъв момент от детството си, но не всички са убедени в ефекта на храната върху аутизма. Така например Андрю Бауман, президент и главен изпълнителен директор на „Семейства с деца с аутизъм в Ню Йорк“ смята, че храната може да оказва някаквп влияние върху аутизма, но не и да бъде лек. „Как може да излекувате нещо, след като не знаете причината за появата му.“, казва Бауман.

Катлийн Ди Хиара е била диагностицирана с внезапна поява на невропатия, която й пречи да ходи. Когато лекарите й казали, че няма какво да се направи, тя се връща в училище и става възпитател по храненето, готвач и оратор, който популяризира изцяло органичната диета за самолечение. Според нея хората не искат да възприемат, че храната оказва огромно въздействие върху заболяването им – просто е социално неудобно. „Те вече се борят, а идеята да изключат нещо от хранителния си режим им се струва трудна.“ – смята тя.

Бен Левин и семейството му започват диета без глутен и казеин, а по-късо премахват соевите продукти, царевицата, картофите и ориза. После преминават към диетичния план Body Ecology, който е с високо съдържание на семена като – киноа, просо, елда, амарант и разработена за хора с аутизъм. Почти за една нощ Бен е започнал да се успокоява и да прави контакт с очите. Сега Бен е на 12 години. Осем години след тази смразяваща диагноза – аутизъм, той е станал по-съпричастен и често казва „Обичам те“ на майка си, баща си и сестра си.

Диетата може да започне, изключвайки всички храни, които съдържат: захари във всякаква форма, глутен, казеин и преработени храни. И към хранителния режим се добавят кефир, масло, вода, зеленолистни зеленчуци, органично месо без хормони и антибиотици, киноа, амарант, елда, просо и варива.

Представяме ви две лесни рецепти, част от диетичния план Body Ecology.

Пикантен спанак

За 4 порции; Време за приготвяне – 15 минyти.

Необходими продукти

1 супена лъжица кокосово масло
1 глава жълт лук – обелен и ситно нарязан
1 чаена лъжичка настърган джинджифил
2 ч.л. кориандър
1/4 чаена лъжичка лют червен пипер
500 грама спанак – махнете стъблата и нарежете на едро
1/4 чаша зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Загрейте олиото в тиган, докато се разтопи. След това прибавете лука, за да се запържи, докато стане леко прозрачен. Добавете настъргания джинджифил, кориандър и пипера. Оставете на котлона за няколко минути и добавете спанака. Гответе около 3-4 минути. Разбъркайте и оставете да къкри за около 8-10 минути, отстранете от котлона и сервирайте.

Печено пиле с тиквички

2 средни тиквички, нарязани тънко
1 средно голяма жълта тиква
1/4 чаша пресен магданоз
пилешки гърди
4 супени лъжици разтопено масло
1/2 чаена лъжичка морска сол
1/8 чаена лъжичка лют червен пипер
1/4 чаша зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200 градуса. Поставете тиквичките и тиквата в тавата, върху тях сложете пилешките гърди, маслото и подправките. Покрийте съда с фолио и печете в продължение на 35 минути. Извадете от фурната и поръсете обилно с магданоз. Покрийте отново тавата и оставете да си почине 5 минути преди да сервирате пише nypost.com.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft