Сирене по шопски в гювече - щом е вкусотия, нека е българска! Страшно мезе за вино и бира:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сирене по шопски в гювече - щом е вкусотия, нека е българска! Страшно мезе за вино и бира:
Сирене по шопски в гювече - щом е вкусотия, нека е българска! Страшно мезе за вино и бира:
19099
Сирене по шопски в гювече - щом е вкусотия, нека е българска! Страшно мезе за вино и бира:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Няма по-вкусни от гозбите, приготвени в глинен съд. Спомнете си само любимите на всички гювечета, които обикновено приготвяме, когато трябва да "почистим" хладилника от останалите продукти.

Е, днес ще ви припомним една стара и малко позабравена рецепта за Сирене по шопски в гювече - апетитно, ароманто и много вкусно, както топло, така и студено. Поднесете го с добре изстудена бира или пък бяло вино и няма да сгрешите! Ето необходимите продукти:

Сирене по шопски в гювече

Необходими продукти за 4 гювечета:

  • 4 големи домата
  • 4 яйца
  • 200 г сирене
  • 3 ч.л. масло
  • магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Доматите трябва да са достатъчно големи, за да се пъхнат цели в гювечетата. Измиват се добре и на всеки се отрязва капаче от долната страна. Вътрешността им се издълбава с лъжица. Гювечетата се намазват с масло. Във всяко гювече се поставя домат с отвора на горе. На дъното на доматите се поставя по 1/2 ч.л. масло. Вътрешността на доматите се намачква с вилица и се смесва с натрошеното сирене. Разбърква се добре. С тази смес се пълнят до горе доматите.

Поставя се доматеното капаче и гювечетата се захлупват. Пъхат се в студена фурна. Пекат се на 200 градуса за около 20 минути. След това се махат капаците (на гювечетата и на доматите). Плънката леко се притиска с лъжица и върху всеки домат се чуква внимателно по едно яйце. Гювечетата се връщат във фурната (без капаците) и се запичат за още 2-5 минути (в зависимост дали искате рохко или добре запечено яйце). Преди поднасяне ястието се поръсва с наситнен магданоз.

сирене по шопски

По желание вместо цял пълнен домат може да подредите ястието на слоеве - слой сирене, слой нарязани на колелца домати и подправки по желание (чудесно вървят чубрица или риган).

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft