Няма по-вкусни от гозбите, приготвени в глинен съд. Спомнете си само любимите на всички гювечета, които обикновено приготвяме, когато трябва да "почистим" хладилника от останалите продукти.
Сирене по шопски в гювече
Необходими продукти за 4 гювечета:
- 4 големи домата
- 4 яйца
- 200 г сирене
- 3 ч.л. масло
- магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Доматите трябва да са достатъчно големи, за да се пъхнат цели в гювечетата. Измиват се добре и на всеки се отрязва капаче от долната страна. Вътрешността им се издълбава с лъжица. Гювечетата се намазват с масло. Във всяко гювече се поставя домат с отвора на горе. На дъното на доматите се поставя по 1/2 ч.л. масло. Вътрешността на доматите се намачква с вилица и се смесва с натрошеното сирене. Разбърква се добре. С тази смес се пълнят до горе доматите.
Поставя се доматеното капаче и гювечетата се захлупват. Пъхат се в студена фурна. Пекат се на 200 градуса за около 20 минути. След това се махат капаците (на гювечетата и на доматите). Плънката леко се притиска с лъжица и върху всеки домат се чуква внимателно по едно яйце. Гювечетата се връщат във фурната (без капаците) и се запичат за още 2-5 минути (в зависимост дали искате рохко или добре запечено яйце). Преди поднасяне ястието се поръсва с наситнен магданоз.
По желание вместо цял пълнен домат може да подредите ястието на слоеве - слой сирене, слой нарязани на колелца домати и подправки по желание (чудесно вървят чубрица или риган).