250 г сирене ементал, едро настъргано
250 г сирене грюер, едро настъргано
2 с.л. царевично нишесте
щипка индийско орехче
1/2 к.л. черен пипер
1 ч.ч. бяло вино
1 к.л. лимонов сок
1 скилидка чесън, срязана на две
30 мл кирш или коняк
1 франзела
Франзелата се нарязва на хапки, всяка от които трябва да има коричка.
Сиренето се слага в купа и се поръсва с брашното, пипера и индийското орехче. Купата се разтръсква добре, за да се покрият всички парченца сирене с брашното.
Виното и лимоновият сок се загряват в тенджера на средно силен огън, докато леко заври.
Бавно се прибавя сиренето във виното, като се изчаква всяка предна порция да се разтопи изцяло. Когато всичко се разтопи, се слага киршът.
Съд за фондю се натрива отвътре с разрязаната скилидка чесън. Сиренето се изсипва вътре и се поддържа топло, без да ври.
Пред всеки се слагат по няколко хлебчета, които се набождат с дълги вилици и се топят в апетитната смес. Освен хляб за фондюто могат да се използват нарязани на по-едри парчета сурови зеленчуци или гриловани такива - според вкуса.