Здравословното хранене става все по-модерно. Разглеждайки стоки на рафта в магазина и четейки състава, се опитваме да разберем кои продукти ще са от полза за тялото ни и кои са по-склонни да навредят.
Но науката доказва, че понякога не е толкова просто да се даде еднозначен отговор на въпроса за ползите или опасностите от продуктите , тъй като те съдържат много различни вещества.
Ето 12 продукта, които имат неочаквано влияние върху психиката:
1.
Мленият ориз съдържа бързи въглехидрати, които ускоряват проникването на глюкозни молекули в кръвта. Концентрацията на захар може да скочи рязко, което ще се отрази неблагоприятно на здравето на мозъка и нервната система.
2. Пуканки.
Пуканките съдържат протеин, злато, фосфор, желязо, силиций и магнезий, необходими за нормалното функциониране на нервната система. А витамин В в пуканките също помага за борба с депресията и стреса.
3. Риба тон.
Туната съдържа много живак. И излишък от живак в тялото може да доведе до нарушена памет. В допълнение, рибата тон има полихлориран бифенил, синтетично вещество, което нарушава хормоналния фон и функционирането на нервната система.
4. Свинска мас.
Свинската мас съдържа рядка арахидонова киселина. Той е част от телесните тъкани и е незаменим за нормалното функциониране на мозъка. Освен това помага за борба с болестта на Алцхаймер.
5. Зърнени култури.
Зърнените култури съдържат глутена, който им е необходим за отглеждане. Антителата (протеинови съединения, които предотвратяват растежа на микробите и унищожават токсичните им отпадъци) в глутена, могат да унищожат полезни за нас вещества. Липсата на тези вещества води до панически атаки и депресия.
6. Тъмният шоколад.
Тъмният шоколад съдържа флавоноиди, които активират мозъчните клетки. Този продукт разширява кръвоносните съдове, стимулира умствената дейност и насърчава притока на кислород към мозъка.
7. Сирене.
Сиренето съдържа тирамин, който се образува по време на разграждането на протеина. Тираминът може значително да повиши кръвното налягане и да причини мигрена.
8. Печени картофи.
Печените картофи са богати на калий, който помага на кислорода да попадне в мозъка. Освен това има глюкоза, витамин В и аминокиселини, които стимулират кръвоснабдяването на мозъка и подобряват неговата функция.
9. Фасул.
Фасулът съдържа танин. С излишък от танин тялото не може да абсорбира микроелементи като желязо. Това може да наруши притока на кръв към мозъка и да причини анемия.
10. Куркума.
Куркуминът, вещество в куркумата, съдържа много антиоксиданти и инхибира стареенето на мозъка. Тези вещества поддържат когнитивната функция, която обикновено се влошава с възрастта.
11. Шафран.
Шафранът съдържа много микроелементи, витамини В и С. Той не само подобрява мозъчната функция, но и помага при някои разстройства.
12. Канела.
Канелата активира мозъка поради съдържанието на две важни вещества: канела и канелалдехид. Миризмата на канела ни помага да решим проблеми, които изискват внимание, визуална памет и бърза реакция.
И кой от тези продукти ви харесва?