Разтворете маята в леко затопленото мляко заедно с 1 с.л. захар. Направете кладенче в пресятото брашно и изсипете вътре останалите продукти за тестото, включително шупналата мая. Замесете меко и еластично тесто, след което го покрийте и оставете да втаса, докато удвои обема си.
От втасалото тесто отделете топче колкото голяма ябълка (за питката). От него откъснете едно по-малко топче и го оформете на дълъг фитил. Половината от фитила усучете двойно за плитките на питката. От останалото тесто направете очи, уста и нос и ги залепете за голямата топка тесто, така че да се получи личице. Прикрепете и плитката. Намажете питката с разбит жълтък и я поръсете със сусам, след което пъхнете в загрята фурна и печете до златисто.
Останалата (по-голяма) част от тестото разделете на 2. Всяко топче разточете на не много тънка кора и с чаша или формичка изрежете кръгчета с диаметър 10-11 см. От двете страни на всяко кръгче направете прорези, а в средата му сложете лъжичка от плънката (сирене и кашкавал или само едното). След това прекарайте единия край на тестото през прореза и леко издърпайте, така че да излезе отвън и да покрие добре плънката. Готовите сиренки подредете в тава, намажете ги с жълтък и поръсете със семена (мак, сусам, ким и пр.). Печете ги 20-25 мин в загрята фурна.
Автор: lakomnik.bg (Виолета Матева, Камено)