Сирница
Сирна неделя или Сирница - седмицата между двете заговявания пред Великденския пост . През тези дни забранява да се пере, преде и да се върши полска работа, за да се предпазим от градушка.
За седмицата е характерно така нареченото туйкане или хвърляне на чавги .
Джумал
Кукерски празник в Панагюрско
По някои краища, рано сутринта в неделята на заговяване, маскирани младежи развеждат джумал по къщите.
Джумалът има глава на елен-рогач. Има дълги и червени рога - предвестници на пролетта. Тялото му е покрито с козинява черга и има много окачени звънци. Носят го подскачайки и така звънците издават неповторими звуци.
Джумалът благославя за радост, щастие и голям берекет, за буйни ниви и пълни хамбари. Стопаните го закичват с цвете и поливат с вода.
Сиреници
Пречистващата сила на огъня
Сирни Заговезни е известен и с паленето на огньове (сиреници) вечерта в неделя.
Всемогъща е силата на огъня и чрез него хората вярват, че изгарят злите духове. За здраве и късмет се прескача огъня.
Някъде въртят и факли от слама. Смята се, че така се прогонват бълхите.
Прошка
Празник на всеобщото опрощение
След като изгорят огньовете (сиреници) се ходи на гости у кумове и родители, за да се иска прошка.
По-малките винаги искат опрощение от по-големите.
Чрез този обред се цели да се възстановяване на добрите отношения, ако са си казали лоши думи през годината, да се пречисти човек и да стане по-добър и всеопрощаващ.
Трапезата
Последното облажване
Вечерята на Заговезни е много тържествена. Тя е последната преди започването на Великденския пост и за последнен път могат да се ядат млечни продукти, яйца и риба. На трапезата присъстват баница, сърми, яйца, мляко, сирене и задължително бяла халва.
Хамкане
Обичаят „Хамкане с халва“
Частица от халвата се окачва с конец на средата на тавана, или на пръчка с връв и се залюлява от най-възрастната жена в къщата. След залюляване на конеца всеки се опитва да хапне с уста парче от халвата, без обаче да си помага с ръце. Това е така нареченото „ Хамкане с халва “.
По същия начин би могло да се завърже и обелено варено яйце.
След откъсване на парче от халвата, конецът се запалва и по неговото изгаряне се гадае за плодородието през идващите години.